Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτσέζικο ντους στην Ασία με «βουτιά» 5,3% στη Σαγκάη

Συνεδρίαση για γερά νεύρα στη Σαγκάη. Βυθίζονται τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σε χαμηλό 14 ετών. Κάθετη πτώση και για το πετρέλαιο σε νέο χαμηλό 5ετίας. Τρομάζουν τα σενάρια για υποβάθμιση του αναπτυξιακού στόχου στην Κίνα.

Σε μαζική φυγή τρέπονται οι επενδυτές από τις τοποθετήσεις ρίσκου. Βουτιά καταγράφεται στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και στις τιμές του πετρελαίου, ενώ η συνεδρίαση στη Σαγκάη έμοιαζε με τρενάκι τρόμου καθώς η διακύμανση άγγιξε ακόμη και το 8%. Τις πρώτες ώρες η αγορά κατέγραφε ισχυρή άνοδο της τάξεως του 3% αλλά γρήγορα το κλίμα γύρισε με το Shanghai Composite να κλείνει τελικά με κάθετη πτώση 5,31% στις 2.859 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει βουτιά 9%.

Ο κινεζικός δείκτης CSI 300 υποχώρησε κατά 4,49% στις 3106 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 2,28% στις 23.498 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,4% στις 1970 μονάδες, ο αυστραλιανός ΑSX χαμηλότερα κατά 1,7% στις 5258 μονάδες και ο ιαπωνικός Nikkei με υποχώρηση 0,68% στις 17.813 μονάδες.

Ειδικότερα για την κινεζική αγορά, οι ακραίες αυτές κινήσεις γίνονται σε μία συνεδρίαση με ρεκόρ στον όγκο συναλλαγών, καθώς άγγιξε τα 128 δισ. δολ., επίπεδο σχεδόν επταπλάσιο από το μέσο όρο του 2014. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης κινείται ανοδικά από τον Απρίλιο, λόγω της σύνδεσης με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, αλλά και των προσδοκιών για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα. «Η χρηματοδότηση με margin ήταν πολύ υψηλή, γεγονός που είχε δημιουργήσει ανησυχίες για απότομη διόρθωση» σχολιάζουν οι Financial Times. Ο καταλύτης για το sell off δόθηκε από την απόφαση των κινεζικών αρχών να μη γίνονται δεκτά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης για collateral βραχυπρόθεσμων δανείων.

Η φυγή των επενδυτών δεν περιορίστηκε στα χρηματιστήρια. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο 14 ετών έναντι του δολαρίου, καθώς πλήττονται από την αυξημένη επενδυτική ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα, ενώ παράλληλα η τιμή του μαύρου χρυσού βυθίζεται σε νέο χαμηλό 5ετίας.

«Το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει. Τώρα υπάρχει τάση αποστροφής κινδύνου» εξηγεί ένας τραπεζίτης μιλώντας στο MarketWatch.

Αιτία δεν είναι άλλη από τα δυσοίωνα σενάρια που επανέρχονται επί τάπητος για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία. Καταλύτης ήταν τα δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου που φέρουν την  κυβέρνηση του Πεκίνου να προσανατολίζεται στην υποβάθμιση του στόχου ανάπτυξης από 7,5% για το 2014 στο 7%, αλλά και σε αναθεώρηση του στόχου για τον επόμενο χρόνο. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει υποβάθμιση του στόχου ανάπτυξης για τον επόμενο χρόνο  και το πιθανότερο σενάριο είναι να τεθεί στόχος στο 7%» αναφέρει το China News Service. Επισημαίνεται πως θα είναι η πρώτη χρονιά από το 1999 που η Κίνα δεν θα πετύχει τον στόχο ανάπτυξης, ενώ αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως η ανάπτυξη φέτος θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 24 ετών.

Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την κινεζική αγορά – που βάσει ορισμένων μετρήσεων είναι πλέον η μεγαλύτερη στον πλανήτη. Μία ημέρα νωρίτερα, το Τόκιο ανακοίνωσε πως ύφεση της Ιαπωνίας ήταν πιο βαθιά από ότι αναμενόταν (1,9% το γ’ τρίμηνο έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,6%), ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε την προηγούμενη εβδομάδα τις προβλέψεις της για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης.

Η αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος και την αγορά εμπορευμάτων ήταν άμεση. Ο δείκτης JPMorgan Emerging Market Currency –βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκε το 2000. «Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών πλήττονται από τα καλά θεμελιώδη για την αμερικανική οικονομία και το δολάριο, από τις πιο αδύναμες εξαγωγές και την επιβράδυνση στην Κίνα και από τη μείωση στις τιμές των εμπορευμάτων που πλήττουν εξαγωγείς φυσικών πόρων όπως η Ρωσία, η Νιγηρία και το Μεξικό» σχολιάζουν οι Financial Times. Το νόμισμα της Ρωσίας – που αντιμετωπίζει και το καθεστώς κυρώσεων – κατέγραψε πρόσφατα την πιο μεγάλη πτώση από την χρηματοοικονομική κρίση του 1998.

Το γουάν καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρηση έναντι του δολαρίου από το 2008, καθώς οι επιχειρήσεις τρέπονται σε φυγή από το κινεζικό νόμισμα ποντάροντας σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από το Πεκίνο. Συγκεκριμένα, η τιμή spot του γουάν υποχωρεί κατά περίπου 0,5% στα 6.2007 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που έχει ξεκινήσει από τις 21 Νοεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας αιφνιδίασε άπαντες μειώνοντας τα επιτόκιά της.  

Το ισχυρό δολάριο με τη σειρά του εντείνει τον κλοιό πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου. Το Brent υποχωρεί σε νέο χαμηλό 5ετίας, αγγίζοντας τα 65,33 δολ., ενώ η Morgan Stanley υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την τιμή του μαύρου χρυσού για το 2015 στα 43 δολ. ανά βαρέλι. Παράλληλα, ο πόλεμος τιμών μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών συνεχίζεται καθώς το Ιράκ ακολούθησε το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας και προχώρησε σε μείωση των τιμών για τις πωλήσεις αργού στους πελάτες της Ασίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v