Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 8 εβδομάδων οι αγορές της Ασίας

Θετικά πρόσημα για τους ασιατικούς δείκτες με την έντονη κινητοποίηση των κεντρικών τραπεζών. Νέα ένωση ρευστότητας 8 δισ. δολ. στην Κίνα και αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στον Καναδά. Τι περιμένουν σήμερα οι αγορές από την ΕΚΤ.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας καθώς δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι η ΕΚΤ οδεύει προς την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου με αγορές κρατικών ομολόγων έως και 50 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 17.329 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,7% στις 24.522 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έμεινε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,02% στις 1920 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX σημείωσε κέρδη 0,45% στις 5390 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,63% στις 3344 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 0,53% στις 3567 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύεται κατά 0,1% και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 8 εβδομάδων.

Η κινητοποίηση των κεντρικών τραπεζών είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες με σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Χθες, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωση νέα ένεση ρευστότητας ύψους 50 δισ. γουάν (8 δισ. δολ.) μέσω repo. Η κεντρική τράπεζα του Καναδά αιφνιδίασε άπαντες προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75% για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Το δολάριο του Καναδά υποχώρησε χθες κατά 2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν πως – μετά την Ελβετία – και ο Καναδάς προετοιμάζεται για μία σημαντική κίνηση χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην ΕΚΤ. Εάν υλοποιηθούν τα δημοσιεύματα, τότε η ΕΚΤ θα έχει προχωρήσει λίγο παραπάνω από τις προσδοκίες των αγορών, καθώς οι αγορές κρατικών ομολόγων θα ξεπεράσουν τα 600 δισ. ευρώ – ενδεχομένως να αγγίξουν και το διπλάσιο νούμερο εάν το πρόγραμμα συνεχιστεί για δύο χρόνια.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγάλης κλίμακας στη σημερινή συνεδρίαση» δήλωσε ο Nick Kounis της ABN Amro και συμπλήρωσε: «Νομίζουμε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να είναι στο ανώτερο εύρος για να εντυπωσιάσει τις αγορές και αυτό φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι θα γίνει. Εκτός από τα κρατικά ομόλογα, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλους τίτλους όπως και εταιρικά ομόλογα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v