Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 15 ετών η ιαπωνική αγορά

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 ο Nikkei. Κλειστές πολλές αγορές της Ασίας λόγω του εορτασμού για το Νέο Έτος. Τα μηνύματα από τη Fed για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων και η αισιοδοξία για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται και σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τηρήσει στάση αναμονής στην αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 18.264 μονάδες.  Ο αυστραλιανός ASX έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,14% στις 5869 μονάδες.

Οι αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Νότιο Κορέα, Ταϊβάν και Σιγκαπούρη είναι κλειστές για τον εορτασμό του Νέου Έτους.

Επίσης, τα τελευταία στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για την ιαπωνική οικονομία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, ενώ νωρίτερα η έκθεση Tankan αποτύπωνε βελτίωση του κλίματος στον κλάδο υπηρεσιών και στον κλάδο μεταποίησης

Είναι όμως, σαφές ότι τους τελευταίους μήνες, οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνται σε ανοδική τροχιά κυρίως λόγω της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed δίνουν νότα αισιοδοξίας σε αυτό το "μέτωπο" καθώς δείχνουν ότι πολλά μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν τα επιτόκια σε μηδενικό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εκτός από τις ΗΠΑ όμως, η προσοχή στρέφεται και στην Ελλάδα. «Το κλίμα στις αγορές στηρίζεται και από τα τελευταία μηνύματα για την Ελλάδα η οποία μπορεί να καταθέσει σήμερα Πέμπτη παράταση της δανειακής της σύμβασης» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v