Αρνητικό πρόσημο για τους δείκτες της Ασίας

Προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις της Fed και υψηλό 12ετών για το δολάριο. Απογοητεύουν τα οικονομικά μεγέθη για την Κίνα. Νευρικότητα στην ιαπωνική αγορά, με τα σενάρια για νέους τραπεζικούς κανόνες από την Επιτροπή της Βασιλείας.

Σε πτωτική τροχιά συνεχίζουν και σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, ενώ ο δείκτης δολαρίου κινείται σε νέο υψηλό 12ετίας καθώς αναθεωρούνται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed, με πολλούς να βλέπουν ταχύτερη αύξηση επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 18.665 μονάδες. Ειδικότερα η χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας προβληματίστηκε και από το δημοσίευμα της Nikkei που αποκαλύπτει ότι η Επιτροπή της Βασιλείας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες καθώς προετοιμάζεται για περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,73% στις 23.947 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με υποχώρηση 0,4% στις 1984 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX με οριακή άνοδο 0,02% στις 5794 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,46% στις 3287 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,48% στις 3520 μονάδες.

Στην Κίνα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποτέλεσαν έκπληξη. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή απροσδόκητα ενισχύθηκε, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού συνέχισε να κινείται πτωτικά, εντείνοντας τις πιέσεις στα περιθώρια κερδών για τις κινεζικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε το Φεβρουάριο κατά 4,8%  καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2009, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η μακρά πτωτική αποπληθωριστική πορεία στο βιομηχανικό τομέα της Κίνας που ξεκίνησε το 2012. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή όμως, ενισχύθηκε κατά 1,4%, ενώ περίμεναν αύξηση κατά 0,9%. Τα στοιχεία σαφώς προβληματίζουν τους επενδυτές καθώς δείχνουν πως τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής προς το παρόν δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα, ενώ φαίνεται πως τα περιθώρια κινήσεων για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στενεύουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v