Υψηλό 15ετίας στο Τόκιο με κέρδη 1,39%

Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2000 ο Nikkei σπάει το φράγμα των 19.000 μονάδων. Το αδύναμο γεν, τα θετικά μηνύματα από την οικονομία και οι σημαντικές εξελίξεις στο επιχειρηματικό μέτωπο. Στο επίκεντρο οι μετοχές του βιομηχανικό κλάδου.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας και ειδικότερα το Τόκιο όπου ο δείκτης Nikkei πέρασε τις 19.000 μονάδες αγγίζοντας νέο ρεκόρ 15ετίας.

Συγκεκρμένα, έκλεισε με κέρδη 1,39% στις 19.254 μονάδες. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2000 που ο δείκτης περνά το φράγμα των 19.0000 μονάδων. Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης καταγράφει κέρδη 10,3%.

Τα σενάρια για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και οι εκτιμήσεις για μισθολογικές αυξήσεις στην Ιαπωνία που θα δώσουν ώθηση στην εγχώρια ζήτηση, είναι μερικές από τις αιτίες που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα. Επίσης, η αποδυνάμωση του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου (άγγιξε τα 121,3 γεν έναντι 118,8 γεν πριν μόλις ένα μήνα) δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές της χώρας.  

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι βιομηχανίες με τον σχετικό κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 3,6%. Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν η Fanuc, εταιρεία κατασκευής ρομπότ. Η διοίκησή της δήλωσε πως θα δημιουργήσει τμήμα επενδυτικών σχέσεων και πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των αποδόσεων για τους μετόχους.

«Η κίνηση ενδεχομένως να αποτελεί νίκη για τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος είχε θέσει ως βασικό στόχο της κυβέρνησής του τη δημιουργία «κουλτούρας φιλικής προς τους μετόχους» για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ιαπωνίας» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Μπορεί ωστόσο να αποτελεί και νίκη του Daniel Loeb, του ακτιβιστή hedge fund manager, της Third Point, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα αγόρασε ποσοστό στην εταιρεία ασκώντας παράλληλα πιέσεις για αλλαγή πολιτικής».

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,23% στις 23.851 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,77% στις 1985 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,48% στις 5788 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,73% στις 3373 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,69% στις 3617 μονάδες.

Ειδικότερα για την κινεζική αγορά, το θετικό κλίμα στηρίζεται στα νέα στοιχεία που δείχνουν πως οι τράπεζες ανοίγουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης και πως τα μέτρα του Πεκίνου αποδίδουν σταδιακά καρπούς. Οι κινεζικές τράπεζες έδωσαν νέα δάνεια σε γουάν αξίας 1,02 τρισ. τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις για 750 δισ.

«Εκτιμούμε ότι η πρόσφατη νομισματική χαλάρωση, αρχίζει να έχει αντίκτυπο, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα» αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays σε έκθεσή τους όπου προβλέπουν ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε  νέα μείωση του λόγου υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v