Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη στις αγορές της Ασίας διά χειρός Γέλεν

Με την Τζάνετ Γέλεν να σηματοδοτεί ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν με βραδύ ρυθμό, οι επενδυτές αναθαρρούν. Ανοδικά οι περισσότεροι δείκτες της Ασίας εκτός Ιαπωνίας. Κρατά τα υψηλά 7ετίας η Σαγκάη. Έντονες διορθωτικές κινήσεις στο δολάριο και ανάκαμψη του γεν.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν και το μίνι ράλι της Wall Street. Το δολάριο καταγράφει έντονες διορθωτικές κινήσεις, ενώ σημαντική ανάκαμψη καταγράφεται και στις τιμές των εμπορευμάτων.

Στην χθεσινή της συνεδρίαση, η Fed εγκατάλειψε τη δέσμευση ότι θα παραμείνει υπομονετική στην άσκηση νομισματικής πολιτικής διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν είναι βέβαιο ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τον Ιούνιο. Επίσης, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό, υποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα είναι αργός. «Οι αγορές ενθουσιάστηκαν από τις ανακοινώσεις» γράφουν οι αναλυτές της ABN Amro και συμπληρώνουν: «Για τις αγορές είναι θετική η ιδέα για βραδύτερες αυξήσεις επιτοκίων, εκτός βεβαίως από την αγορά του δολαρίου»

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 0,3% ενώ την Τετάρτη κατέγραψε απώλειες 1,8%. Αυτή η εξέλιξη ωστόσο, προβλημάτισε την ιαπωνική αγορά, που στηρίζεται στις εξαγωγές.  Στο χρηματιστήριο του Τόκιο η σταθερή πορεία του δείκτη Nikkei προς τις 20.000 μονάδες ανακόπηκε από την άνοδο του γεν με αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει με απώλειες 0,35% στις 19.476 μονάδες. Το ιαπωνικό νόμισμα ανέκαμψε στα 120,50 γεν ανά δολάριο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας όμως, ενισχύεται κατά 1,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2013. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,15% στις 24.936 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 2037 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 1,8% στις 5912 μονάδες με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να εστιάζεται στις τράπεζες καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε νέα μείωση επιτοκίων.  Σημαντικά κέρδη (σχεδόν 2%) κατέγραψε και ο κλάδος βασικών πόρων κυρίως λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στις τιμές των εμπορευμάτων.

Ανοδικά κινούνται και άλλες αναδυόμενες αγορές της Ασίας. Ο Jakarta Composite της Ινδονησίας και ο PSEi στις Φιλιππίνες κατέγραψαν άνοδο 0,8%, ενώ ο Μαλαισιανός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,7%.

Στην κινεζική αγορά – η οποία χθες βρέθηκε σε νέο υψηλό 7ετίας - ο Shanghai Composite κινείται σταθεροποιητικά με άνοδο 0,15% στις 3582 μονάδες και ο CSI 300 υποχωρεί κατά 0,26% στις 3836 μονάδες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v