Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 5 ετών η Σαγκάη με κέρδη 2,15%

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στην Ασία καθώς περιμένουν τη συνεδρίαση της Fed την Τρίτη. Τι δίνουν τα προγνωστικά για τις αποφάσεις της Τζάνετ Γένελ. Ξεχωρίζει η Κίνα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λι και τις δεσμεύσεις για νέα μέτρα χαλάρωσης.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας, με την εξαίρεση της κινεζικής αγοράς όπου καταγράφεται μίνι ράλι και μάλιστα σε νέο υψηλό 5ετίας.

Συγκεκριμένα, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,21% στις 3447 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,41% στις 3704 μονάδες.

Οι αναλυτές αποδίδουν το θετικό κλίμα στην ευρεία εκτίμηση ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να δώσει ώθηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μετά το μπαράζ των αρνητικών οικονομικών μεγεθών.

«Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι είναι η στιγμή για περαιτέρω μείωση του λόγου υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες» αναφέρει έκθεση της ANZ. Το σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κεκιάνγκ, κλείνοντας το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει πολλά περιθώρια ελιγμών για να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης «κοντά στο 7%».

«Εάν ο ρυθμός ανάπτυξης βρεθεί κοντά στο κατώτατο όριο αυτού του εύρους και επηρεάσει την απασχόληση και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, τότε είμαστε προετοιμασμένοι να επιταχύνουμε στοχευμένες μακροοικονομικές ρυθμίσεις ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.  

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές ωστόσο, οι επενδυτές ήταν πιο διστακτικοί περιμένοντας τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,04% στις 19.246 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,39% στις 23.915 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,08% στις 1987 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,32% στις 5769 μονάδες, ακολουθώντας κατά πόδας τις τιμές των εμπορευμάτων. Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 2,5% στα 53,33 δολ. ανά βαρέλι.

Η Fed συνεδριάζει την Τρίτη και πολλοί εκτιμούν ότι θα δώσει το σήμα για επικείμενη αύξηση επιτοκίων εγκαταλείποντας τη δέσμευση για «υπομονή» ως προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Έτσι, τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία έναντι του δολαρίου. Το κορεατικό γουόν υποχώρησε κατά 0,6% στα 1,137 έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013. Η Ινδονησιακή ρουπία υποχωρεί κατά 0,3% στα 13.243 έναντι του δολαρίου και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v