Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 7 ετών η Σαγκάη - Ρεκόρ 15ετίας στο Τόκιο

Μετά τη Wall και τη Φρανκφούρτη, η Ασία παίρνει την σκυτάλη της ανόδου. Αναθεωρούνται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Moody's για την κινεζική οικονομία. Η Nomura αναβαθμίζει στόχο για την ιαπωνική αγορά.

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, μετά την ισχυρή άνοδο σε Wall Street και Ευρώπη, αλλά και το νέο ρεκόρ στην Φρανκφούρτη. Το χρηματιστήριο του Τόκιο οδηγήθηκε σε νέο υψηλό 15 ετών, ενώ η Σαγκάη βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών.

Συγκεκριμένα, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,58% στις 3503 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,39% στις 3757 μονάδες. Νωρίτερα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s δήλωσε πως είναι μάλλον «απίθανη» η ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας και εκτίμησε ότι «η Κίνα θα επιδείξει ελεγχόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης και πως θα υπάρξει καλή διαχείριση στη διαδικασία οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων της χώρας».

Παράλληλα, η κινεζική αγορά ακόμη κινείται στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ, ο οποίος το σαββατοκύριακο δήλωσε με σαφήνεια πως η κυβέρνηση έχει «τα περιθώρια ελιγμών» για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας, στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα για νέες κινήσεις χαλάρωσης. «Εάν ο ρυθμός ανάπτυξης βρεθεί κοντά στο κατώτατο όριο αυτού του εύρους (στόχος ανάπτυξης είναι περίπου 7%) και επηρεάσει την απασχόληση και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, τότε είμαστε προετοιμασμένοι να επιταχύνουμε στοχευμένες μακροοικονομικές ρυθμίσεις ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,99% στις 19.437 μονάδες. Η Nomura προχώρησε σε αναβάθμιση του στόχου για το Nikkei κατά 1.000 μονάδες βλέποντας ότι στα τέλη του έτους θα βρίσκεται μεταξύ 19.000 και 20.000 μονάδων. Οι αναλυτές της επισημαίνουν πως η αναβάθμιση αυτή «αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη εκτίμηση για τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης σήμερα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ολοκλήρωσε τη μηνιαία συνεδρίασή της διατηρώντας αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς τίτλων των 80 τρισ. γεν (659 δισ. δολ.). Αυτό που είχε ωστόσο σημασία είναι πως η BoJ παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός «θα είναι πιθανότατα κοντά στο 0%» τους επόμενους μήνες λόγω της πτωτικής πορείας που καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου. Σε μακροπρόθεσμη βάση όμως, εκτιμά ότι «οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ενισχύονται συνολικά». Σημειώνεται ότι στόχος της BoJ είναι πληθωρισμός κοντά στο 2%.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να μην πάτησε σήμερα σκανδάλη, αλλά νομίζουμε ότι οι αξιωματούχοι θα επιταχύνουν το ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα, για να δείξουν την αποφασιστικότητά τους στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό στο 2%» εκτιμά ο Marcel Thieliant της Capital Economics.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα η μετοχή της Toyota Motor με κέρδη 1,1% σε νέο ιστορικό υψηλό.

Η προσοχή στρέφεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η οποία συνεδριάζει σήμερα. Με στελέχη αξιωματούχων της Fed να δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι η Fed έχει καθυστερήσει στην αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές ήταν διστακτικοί και το δολάριο είχε οδηγηθεί σε νέο υψηλό 12ετίας.

Τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία όμως, για βιομηχανική παραγωγή και κατασκευαστική εμπιστοσύνη, αναθεωρούν αυτά τα σενάρια με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναθαρρούν ότι η Fed θα συνεχίσει στη γραμμή της… υπομονής αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων. Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομικοί αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το εάν η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα γίνει τον Ιούνιο ή αργότερα.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,17% στις 23.909 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με ισχυρή άνοδο 2,14% στις 2029 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,72% στις 5810 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Ινδίας, ο δείκτης BSE έκλεισε με άνοδο 1% και ο NSE με κέρδη 1,02%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v