Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι αγορές της Ασίας

Σε νέα υψηλά Τόκιο και Σαγκάη. Η προσοχή στρέφεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ αναμένονται νέες κινήσεις χαλάρωσης από το Πεκίνο. Πιέσεις στο μεταλλευτικό κλάδο.

Σε νέο υψηλό 7ετίας οδηγήθηκε η αγορά της Σαγκάης, ενώ το Τόκιο έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο 15 ετών με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών Κίνας και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,55% στις 19.544 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,08% στις 24.519 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,07% στις 2028 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX σχεδόν αμετάβλητος με απώλειες 0,05% στις 5807.

Στην κινεζική αγορά, o Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,12% στις 3577 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,37% στις 3846 μονάδες.

«Η νομισματική πολιτική στην Κίνα βρίσκεται σε τροχιά χαλάρωσης, η κυβέρνηση κάνει νύξη για νέα αναπτυξιακά κίνητρα και η απειλή για βουτιά στις τιμές ακινήτων μειώνεται» εξηγεί ο Shane Oliver, της AMP Capital και συμπληρώνει: «Είναι μάλλον απίθανο να ξαναδούμε κ΄ρδη της τάξεως του 50% όπως είδαμε τον προηγούμενο χρόνο, αλλά οι κινεζικές μετοχές παραμένουν ελκυστικές».

Παρόλα αυτά, η κινεζική επιβράδυνση επιφέρει αντίκτυπο στις τιμές των εμπορευμάτων, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία της αυστραλιανής αγοράς. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησε κατά 3,3% σε νέο χαμηλό 6 ετών, αγγίζοντας τα 57 δολ. ανά τόνο. Στη συνεδρίαση της Ασίας, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κατά 0,5% στα 53,27 δολ. ανά βαρέλι που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου.  

Έτσι, ο μεταλλευτικός κλάδος δέχεται νέες πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Fortescue Metals Group υποχώρησε κατά 7% σε νέο χαμηλό 6 ετών.

Στην Ινδία η χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε σταθεροποιητικές τάσεις, με τους επενδυτές να διστάζουν να τοποθετηθούν ενόψει των αποφάσεων της Fed. Ο δείκτης BSE καταγράφει οριακή άνοδο 0,01% στις 28.739 μονάδες και ο ευρύτερος NSE κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,01% στις 8.722 μονάδες.

Στελέχη αξιωματούχων της Fed δήλωναν τις τελευταίες ημέρες ότι η Fed έχει καθυστερήσει στην αύξηση των επιτοκίων. Τα προχθεσινά απογοητευτικά στοιχεία όμως, για βιομηχανική παραγωγή και κατασκευαστική εμπιστοσύνη, αναθεωρούν αυτά τα σενάρια με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναθαρρούν ότι η Fed θα συνεχίσει στη γραμμή της… υπομονής αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων. Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομικοί αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το εάν η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα γίνει τον Ιούνιο ή αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v