Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 15 ετών το Τόκιο - Κέρδη 2% στη Σαγκάη

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό. Θετικές εκπλήξεις για την ιαπωνική οικονομία με το πρώτο εμπορικό πλεόνασμα μετά από 3 χρόνια. Επιμένει ανοδικά η κινεζική αγορά. Διορθωτικές κινήσεις στην Αυστραλία με τη μετοχή της ΒΗΡ στο στόχαστρο.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν οι αγορές της Ασίας με την εξαίρεση της Αυστραλίας που επηρεάζεται αρνητικά από τις διορθωτικές κινήσεις στις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων. Στον αντίποδα, το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,13% στις 20.133 μονάδες. 

Η Ιαπωνία άλλωστε ανακοίνωσε πως κατέγραψε πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2012. Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας άγγιξε τα 229,3 δις. γεν, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε έλλειμμα 425 δις. γεν. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% κυρίως λόγω της πτωτικής πορείας στις τιμές του πετρελαίου.

Η κινεζική αγορά, συνεχίζει την φρενήρη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών με το Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 1,88% στις 4374 μονάδες και το CSI 300 κατά 1,98% στις 4710 μονάδες. Σημειώνεται πως η κινεζική αγορά έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους 6 μήνες. Η σύνδεση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης με εκείνο του Χονγκ Κονγκ που έχει εκτοξεύσει τον όγκο συναλλαγών σε συνδυασμό με την ευρεία εκτίμηση για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, είναι οι βασικοί παράγοντες ώθησης.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,1% στις 27.822 μονάδες. Ο κορεατικός Kοspi έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,04% στις 2143 μονάδες και ο αυστραλιανός ΑSX με απώλειες 0,53% στις 5812 μονάδες.

Στο στόχαστρο βρέθηκε κυρίως η μετοχή της BHP Biliton, με πτώση 1,4% καθώς η μεγαλύτερη μεταλλευτική στον κόσμο υπέδειξε ότι επίκειται επιβράδυνση της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος λόγω των κινήσεων που καταγράφονται στις τιμές των μετάλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v