Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 7 ετών η Ασία - Κέρδη 2,5% στη Σαγκάη

Επιμένουν ανοδικά οι αγορές της Ασίας. Το νέο ρεκόρ του Nasdaq, οι θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων και η αλματώδης αύξηση του τζίρου στη Σαγκάη. Η προσοχή στρέφεται τώρα στις κεντρικές τράπεζες Κίνας αλλά και ΗΠΑ.

Σε νέο υψηλό 7 ετών ενισχύονται τα ασιατικά χρηματιστήρια με πρωταγωνιστή τις κινεζικές αγορές. Οι θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο των αποτελεσμάτων στη Wall Street, κυρίως στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, αλλά και οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών είναι οι βασικές αιτίες ανόδου. Οι αναλυτές ωστόσο τονίζουν ότι υπάρχει μία επιφυλακτικότητα αναφορικά με το παρατεταμένο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 19.983 μονάδες και κορεατικός Kospi χαμηλότερα κατά 0,1% στις 2157 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όμως,ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,51% στις 28.484 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 5954 μονάδες.

Η κινεζική αγορά βρίσκεται σε νέο υψηλό 7 ετών με τον Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 2,65% στις 4510 μονάδες και το CSI 300 κατά 1,89% στις 4791 μονάδες. Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο της Σαγκάης καταγράφει στο 12μηνο κέρδη μεγαλύτερα του 100%, ενώ ο Shanghai Composite ενισχύεται το 2015 κατά 36%, καθώς η σύνδεση των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ έχει οδηγήσει σε επενδυτική φρενίτιδα με αλματώδη αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύεται σήμερα κατά 0,7%.Το θετικό κλίμα επικράτησε παρά τα νέα απογοητευτικά μεγέθη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Τα βιομηχανικά κέρδη μειώθηκαν το Μάρτιο κατά 0,4% σε ετήσια βάση. Ωστόσο,σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το σενάριο για νέα νομισματική χαλάρωση από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. 

Η προσοχή δεν στρέφεται μόνο στην κεντρική τράπεζα της Κίνας, αλλά και τη Fed η οποία ξεκινά την Τρίτη τη διήμερη συνεδρίασή της. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα «δείξει» αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο. Μία ημέρα αργότερα άλλωστε, την Τετάρτη, αναμένονται τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και οι αναλυτές προβλέπουν επιβράδυνση στο 1% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 2,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Την παράσταση πάντως, κλέβει ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall, η μετοχή της Amazon αλλά και της Microsoft εκτινάχθηκαν κατά 10% λόγω των ισχυρών εσόδων, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε σε νέο ισχυρό υψηλό. Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βρέθηκε την Παρασκευή και ο MSCI All-Country 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v