Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι αγορές της Ασίας

Θετικά πρόσημα για τους περισσότερους δείκτες. Οι επενδυτές αγνοούν τα αρνητικά μεγέθη για την Κίνα και ποντάρουν σε νομισματική χαλάρωση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο μεταλλευτικός κλάδος.

Τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία δεν επηρέασαν το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας που επιμένουν ανοδικά.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,27% στις 20.187 μονάδες , σε νέο υψηλό 15 ετών. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,47% στις 28065 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με κέρδη 1,38% στις 2173 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,13% στις 5820 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,78% στις 4433 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,62% στις 4769 μονάδες.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης της HSBC/Markit υποχώρησε τον Απρίλιο στο 49,2 από 49,6 τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

«Η παραγωγή αυξήθηκε μόνο οριακά, ενώ οι συνολικές δραστηριότητες υποχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα» σημείωσε η Annabel Fiddes της Markit και συμπλήρωσε: «Οι σχετικά αδύναμες συνθήκες ζήτησης επισημαίνουν τις ισχυρότερες αποπληθωριστικές πιέσεις».

Τα στοιχεία πάντως, στηρίζουν το βασικό σενάριο των αγορών για νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από το Πεκίνο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Κυριακή μείωση του λόγου υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες κατά 100 μονάδες βάσης (αποδεσμεύοντας πρακτικά ρευστότητα 161 δις. δολ.) και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και ο μεταλλευτικός κλάδος, με τη μετοχή της BHP Biliton να ενισχύεται κατά 2%, της RτηςTinto κατά 1,6% και της Arrium κατά 4,8%. Αιτία η ισχυρή ανάκαμψη στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος κατά 5,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v