Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Περιορισμένες κινήσεις και μικτά πρόσημα σήμερα στην Ασία. Χαμηλότερος ο όγκος συναλλαγών με κλειστό το Τόκιο λόγω αργίας. Οι κεντρικές τράπεζες κάνουν... παιχνίδι. Τι περιμένουν οι αναλυτές σήμερα από τη Fed και τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ.

Διχασμένα εμφανίζονται τα χρηματιστήρια της Ασίας σε μία συνεδρίαση με χαμηλότερο όγκο συναλλαγών, καθώς η ιαπωνική αγορά είναι κλειστή λόγω αργίας. Οι κινήσεις των επενδυτών είναι περιορισμένες και περιορισμένες ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων της Fed, αλλά και των κρίσιμων μεγεθών για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,11% στις 28.411 μονάδες. Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,3% στις 4489 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,03% στις 4790 μονάδες. Σημειώνεται πως ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης καταγράφει στο 12μηνο κέρδη μεγαλύτερα του 100%. Κινητήριος δύναμη είναι αφενός η σύνδεση των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ που έχει δημιουργήσει επενδυτική φρενίτιδα και από την άλλη, η ευρεία εκτίμηση ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα προχωρήσει και νέες κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης.  

Ο αυστραλιανός ASX δέχεται τις εντονότερες πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 1,74% στις 5818 μονάδες καθώς αναθεωρούνται τα σενάρια για νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας ενόψει της συνόδου την επόμενη εβδομάδα. Το δολάριο Αυστραλίας βρέθηκε κατά συνέπεια σε υψηλό τριών μηνών καταγράφοντας με άνοδο 2,1% στα  US$0.8022.

Ευρύτερα πάντως, στην αγορά συναλλάγματος επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις με το δείκτη δολαρίου να διαμορφώνεται στο 96,098, ενώ χθες είχε βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαρτίου. Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,0972 δολ. και το ιαπωνικό νόμισμα στα 118,84 γεν.

Η έντονη κινητοποίηση των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο είναι εκείνη που καθορίζει τις τάσεις. Οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας η οποία εκτιμάται ότι θα επαναβεβαιώσει το σαρωτικό πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. Η προσοχή στρέφεται και στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι επίκεινται νέες κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης, μετά την πρόσφατη μείωση του λόγου υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων κατά 100 μονάδες βάσης που αποδεσμεύει ρευστότητα 161 δισ. δολ..

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, επικεντρώνεται σήμερα στις ΗΠΑ. Σε μερικές ώρες ανακοινώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης πρώτου τριμήνου για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για επιβράδυνση στο 1%, από 2,2% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο%, κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

«Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για μία παροδική ανάπαυλα και όχι για μόνιμη ανατροπή τάσης» υποστηρίζει ο Paul Ashworth, της Capital Economics και συμπληρώνει: «Η άποψη αυτή στηρίζεται στην βασική ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και στις σχετικές προοπτικές της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, ειδικότερα έναντι στους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο η στερλίνα όσο και το ευρώ και την απειλή που τίθεται από το γεν με την τολμηρή χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας»

Αργότερα σήμερα άλλωστε, αναμένονται και οι αποφάσεις από τη διήμερη σύνοδο της Fed και κυρίως η καθοδήγηση της Τζάνετ Γέλεν για το πότε θα υλοποιηθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. «Πλέον θεωρείται λιγότερο πιθανό να υπάρξει αύξηση επιτοκίων στη σύνοδο του Ιουνίου. Οι αγορές όμως, θα μελετήσουν εξονυχιστικά τη σημερινή ανακοίνωση της Τζάνετ Γέλεν αναζητώντας ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και των επιτοκίων» σχολιάζουν οι Financial Times.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v