Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι αγορές της Ασίας

Προσδοκίες για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα καθώς τα οικονομικά μεγέθη απογοητεύουν. Νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Η προσοχή σε Αθήνα, αλλά και τις βρετανικές εκλογές.

Θετικό πρόσημο αλλά με διστακτικές κινήσεις είναι η εικόνα που παρουσιάζουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας. Οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία και να διαβλέψουν εάν θα οδηγήσουν σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Έτσι, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,17% στις 28.182 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 2132 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,27% στις 5814 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,6% στις 4468 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,56% στις 4776 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο είναι κλειστό λόγω αργίας.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC/Markit για τις δραστηριότητες του κινεζικού κλάδου μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 12 μηνών. «Ο δείκτης ΡΜΙ υποδεικνύει ότι ενδεχομένως να απαιτούνται και άλλα μέτρα χαλάρωσης για να εξασφαλιστεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα επιβραδυνθεί κάτω από το 7% που είδαμε το πρώτο τρίμηνο» υποστηρίζει η Annabel Fiddes, της Markit.

Τις τελευταίες εβδομάδες άλλωστε, υπήρξαν και άλλα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη, που ανάγκασαν το Πεκίνο να προχωρήσει σε μείωση του λόγου υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες κατά 100 μονάδες βάσης, αποδεσμεύοντας ρευστότητα 161 δισ. δολ.  

Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι τώρα το Πεκίνο θα επιταχύνει τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών και πως θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Παρά την ευρεία εκτίμηση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί στρέφοντας το βλέμμα τους στη Γηραιά Ήπειρο. Δύο είναι οι βασικές πηγές ανησυχίας: Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές και οι εκλογές της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v