Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων το Τόκιο με πτώση 2,64%

Στο κόκκινο οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται με την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed. Αρνητικές εκπλήξεις και από την BoJ. «Βουτιά» 7,7% για τη Honda.

Μετά τη Wall Street και την Ευρώπη και τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολουθούν σε πτωτική τροχιά. Η απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και οι δηλώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προβληματίζουν τους επενδυτές, καθώς και η κινεζική οικονομία κατεβάζει επικίνδυνα ταχύτητα, ενώ η ευρωζώνη φαίνεται πως βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για ύστατη λύση στο ελληνικό ζήτημα.  

Εντονότερες είναι οι πιέσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο, που χθες ήταν κλειστό λόγω αργίας. Σήμερα ο δείκτης Nikkei καταγράφει πτώση 2,69% στις 19.520 μονάδες. 

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,75% στις 28.172 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,72% στις 2127 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,76% στις 5773 μονάδες. 

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,07% στις 4473 μονάδες και ο CSI 300 ενισχύεται κατά 0,23% στις 4785 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 1,1%.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,2% έναντι προσδοκιών στο 1% και ενώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης είχε αγγίξει το 2,2%.

Παράλληλα, η Fed φάνηκε πιο απαισιόδοξη στις προβλέψεις της για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. «Συνολικά, η ανακοίνωση έδωσε μία ισορροπημένη εκτίμηση για την τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση και τονίζει ότι οι αποφάσεις της εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, ο ισορροπημένος και επιφυλακτικός τόνος στην ανακοίνωση, απέχει πολύ από την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα που βλέπαμε στις προηγούμενες ανακοινώσεις» αναφέρει το σχόλιο των αναλυτών της Rabobank.

Κατά συνέπεια, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ιαπωνικού νομίσματος κατά 0,4% στα 118,61 γεν, εντείνοντας τα προβλήματα για τους Ιάπωνες εξαγωγείς.

Στο στόχαστρο βρέθηκε ειδικότερα η μετοχή της Honda με βουτιά 7,7% καθώς η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε αύξηση στο κόστος ανακλήσεων αυτοκινήτων και επιβράδυνση πωλήσεων στις βασικές αγορές που δραστηριοποιείται. Επίσης, η μετοχή της Takeda υποχωρεί κατά 5,6% καθώς ο μεγαλύτερος φαρμακευτικός όμιλος της χώρας ανακοίνωσε προβλέψεις 2,7 δισ. δολ. για το διακανονισμό δικαστικής υπόθεσης στις ΗΠΑ, αναφορικά με ένα φάρμακο διαβήτη.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της. Για το μέσο όρο των αναλυτών, η απόφαση αυτή ήταν η αναμενόμενη. Αρκετοί όμως, απογοητεύτηκαν καθώς ήλπιζαν ότι η BoJ θα προχωρούσε σε νέα χαλάρωση της ήδη σαρωτικής επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό. Πλέον εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% το 2016, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,2% και το ΑΕΠ στο 2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,1%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v