Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Νέο sell-off στις κινεζικές αγορές, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την αναποτελεσματικότητα των κινήσεων της κινεζικής κυβέρνησης να στηρίξει την αγορά, αλλά και της προειδοποίησης του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου για πτώση των εξαγωγών τους επόμενους μήνες. Σαγκάη και Σενζέν έκλεισαν τελικά με κέρδη.

Άλλη μια συνεδρίαση-τρενάκι του τρόμου στα κινεζικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες της Σαγκάης και της Σενζέν να υποχωρούν έως και 5%, αλλά τελικά να κλείνουν με κέρδη έως και 1,6%, μετά τη νέα "ένεση" κεφαλαίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Οι επενδυτές φοβούνται πως οι ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης για στήριξη της αγοράς "πέφτουν στο κενό", ενώ νωρίτερα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας προειδοποίησε για ενδεχόμενη πτώση στις εξαγωγές τους επόμενους μήνες καθώς και για τις πιέσεις που ασκεί στις εταιρείες με χρέος σε ξένο νόμισμα η υποτίμηση του γουάν.

Οι δείκτες σε Σαγκάη και Σενζέν έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 8% από τη Δευτέρα, παρά την εκστρατεία της κυβέρνησης, των χρηματιστηριακών εταιρειών, των fund managers και των ρυθμιστικών αρχών να σταθεροποιήσουν τις τιμές. 

Το νέο ξεπούλημα ξεκίνησε αργά χθες, μετά από εικασίες πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν βιάζεται να προχωρήσει σε νέες κινήσεις τόνωσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, η οποία επιβραδύνεται σημαντικά λόγω της μείωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών. 

Ο δείκτης Shanghai Composite, που έφτασε να υποχωρεί έως 3%, έκλεισε τελικά με άνοδο 1,2% στις 3.794 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,6% έκλεισε ο δείκτης CSI στις 3.886 μονάδες.

Με απώλειες 1,61% έκλεισε ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 20.222 μονάδες, κατά 0,91% υποχωρεί ο δείκτης Hang Seng στις 23.280 μονάδες και κατά 0,86% ο δείκτης Kospi στις 1.939 μονάδες, ενώ αντιθέτως κέρδη 1,33% κατέγραφε ο δείκτης ASX στις 5.379 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v