Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές μετά τη Fed

Αρνητική υποδοχή στα ασιατικά χρηματιστήρια του ενδεχομένου αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων φέτος, με το Τόκιο να διαφοροποιείται λόγω της υποχώρησης του γεν έναντι του δολαρίου. Σταθεροποιητικά τα κινεζικά χρηματιστήρια μετά από μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων.

Αρνητικό πρόσημο στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τις δηλώσεις της Janet Yellen η οποία άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή στο Jackson Hole, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες καθώς έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες θέσεις εργασίας ενώ η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται πως θα συνεχιστεί με μέτριο ρυθμό.

Αν και η ίδια δεν έδωσε κάποιο guidance ως προς το τι θέλει η Fed να δει πριν την αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο σημείωσε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα ήδη θεωρεί πως βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των στόχων για μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές. Περιέγραψε τις καταναλωτικές δαπάνες ως ισχυρές, ωστόσο σημείωσε πως οι επενδύσεις από επιχειρήσεις παραμένουν ισχνές και πως οι εξαγωγές έχουν πληγεί από το ισχυρό δολάριο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 1%, ενώ αντιθέτως κέρδη 2,4% καταγράφει ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καθώς το γεν υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Πτώση 1% για τον δείκτη ASX στις 5.552 μονάδες, 0,4% για τον Hang Seng στις 22.820 μονάδες και 0,25% για τον Kospi στις 2.032 μονάδες, ενώ οριακές μεταβολές σημειώνουν οι δείκτες Shanghai Composite και CSI στις 3.068 και 3.308 μονάδες αντίστοιχα.

Η σταθεροποίηση των κινεζικών δεικτών αποδίδεται στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, τα οποία δείχνουν σημάδια bottoming-out σε προβληματικούς τομείς όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω ανάκαμψη το β' εξάμηνο του έτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v