Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση στις ΗΠΑ δίνει ώθηση στις ασιατικές αγορές

Η υποχώρηση της ανεργίας των ΗΠΑ σε νέο χαμηλό 18 ετών αντισταθμίζει τις ανησυχίες που προκαλεί για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη η δασμολογική πολιτική Τραμπ.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων ενισχύονται οι ασιατικές μετοχές, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν της ανησυχίες πως ο δασμολογικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του υπολοίπου κόσμου μπορεί να «φρενάρει» την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε σε νέο χαμηλό 18 ετών τον Μάιο, με τον αριθμό των ανέργων να ελαττώνεται στα 6,1 εκατομμύρια τον Μάιο, σχεδόν 300.000 λιγότεροι σε σχέση με τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην... απομόνωση στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G7, οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Καναδά, ΕΕ και Μεξικό. Οι υπουργοί, σύμφωνα με τον ανακοινωθέν της συνόδου, ζήτησαν από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να μεταφέρει την «ομόφωνη ανησυχία και απογοήτευσή τους» για την επιβολή δασμών, ενώ συμφώνησαν η συζήτηση να συνεχιστεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κεμπέκ την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύεται κατά 1% ενώ ο δείκτης Nikkei καταγράφει άνοδο 1,49% στις 22.501 μονάδες.

Κέρδη 1,5% για τον δείκτη Hang Seng στις 30.950 μονάδες, κατά 0,46% ενισχύεται ο δείκτης ASX στις 6.132 μονάδες, κατά 0,34% ο Kospi στις 2.447 μονάδες, κατά 0,55% ο Shanghai Composite στις 3.092 μονάδες και κατά 1,05% ο CSI στις 3.810 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v