Στη Σύνοδο Κορυφής των G7 παραπέμπονται οι δασμοί των ΗΠΑ

Στην ανακοίνωση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G7 τονίζεται πως εκφράστηκαν ανησυχίες πως οι δασμοί των ΗΠΑ υπονομεύουν το ανοικτό εμπόριο και την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία.

Στη Σύνοδο Κορυφής των G7 παραπέμπονται οι δασμοί των ΗΠΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου, ζήτησαν από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να μεταφέρει την «ομόφωνη ανησυχία και απογοήτευσή τους» για την επιβολή δασμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση των G7, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρεται, εκφράστηκαν ανησυχίες πως οι δασμοί των ΗΠΑ υπονομεύουν το ανοικτό εμπόριο και την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπουργοί των G7 συμφώνησαν η συζήτηση να συνεχιστεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κεμπέκ την επόμενη εβδομάδα, «όπου απαιτούνται αποφασιστικές ενέργειες».

Στόχος της Συνόδου θα πρέπει να είναι να αποκατασταθούν οι συνεργατικές εταιρικές σχέσεις για την προώθηση του ελεύθερου, δίκαιου, προβλέψιμου και αμοιβαία επωφελούς εμπορίου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως «οι περισσότεροι» υπουργοί λυπούνται για την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εμπορικές ενέργειες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G7, στο Whistler στον Καναδά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ είπε πως οι ΗΠΑ έχουν μόνο λίγες ημέρες ακόμα για να αποφύγουν να πυροδοτήσουν έναν εμπορικό πόλεμο με τους συμμάχους τους, και πως είναι στο χέρι της Ουάσινγκτον να κάνει μια κίνηση για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις αναφορικά με τους δασμούς.

Τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει αντίμετρα κατά των νέων αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Έχουμε ακόμα λίγες μέρες για να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, και για να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των μελών των G7», σχολίασε. «Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ, είναι στο χέρι της Αμερικανικής κυβέρνησης να λάβει τις σωστές αποφάσεις για να εξομαλύνει την κατάσταση και να αμβλύνει τις δυσκολίες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, δήλωσε πως είναι απολύτως απαραίτητο να αφαιρεθούν οι αμερικανικοί δασμοί που επηρεάζουν τους Ευρωπαίους, υπογραμμίζοντας πως σε καιρούς σύγκρουσης, θεσμοί όπως οι G7 είναι πιο σημαντικοί από ποτέ.

Σχολίαζε πως είναι εντυπωσιακό το ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, ενώ είπε πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα για να βρεθεί λύση στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Συνόδου Κορυφής των G7 την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v