Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωμαϊκή αρένα έγιναν οι αγορές

Ελεύθερη πτώση 4,8% στο Μιλάνο και βουτιά μεγαλύτερη από 3% στη Μαδρίτη μετά τις εκλογές στην Ιταλία. Μαζικό sell off σε τραπεζικές μετοχές. Βουτιά για το ευρώ. Εκτίναξη στα spreads ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου.

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές καθώς ο κίνδυνος πλήρους ακυβερνησίας στην Ιταλία είναι πλέον ορατός, και ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήραν ένα ηχηρότατο μήνυμα λαϊκής βούλησης. Ηδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις από Βερολίνο και ΕΕ, ενώ στην Ιταλία βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες επαφές προκειμένου να αναζητηθούν πιθανές συμμαχίες που θα οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 4,8% στις 15.574 μονάδες. Στην Ισπανία, ο IBEX υποχωρεί κατά 3% στις 7.996 μονάδες ενώ ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,86% στις 6.048 μονάδες. 

Ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,36% στις 3.633 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 κατά 1,89% στις 7.626 μονα΄δες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1,4%.

Στην ιταλική αγορά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με μάλλον δραματικό τρόπο. Αρκετές μετοχές τραπεζών άρχισαν να διαπραγματεύονται με περίπου 20 λεπτά καθυστέρηση λόγω του μαζικού sell off. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράςConsob ανακοίνωσε απαγόρευση του short selling μόνο για τη μετοχή της Intesa για δύο ημέρες. Νωρίτερα, η μετοχή της συγκεκριμένης τράπεζας κατέγραφε ελεύθερη πτώση έως και 12%.

Ο κλαδικός δείκτης STOXX 600 banking index καταγράφει πτώση 2,4%. Σε κλοιό πιέσεων και οι μετοχές των γερμανικών τραπεζών με την Deutsche Bank να καταγράφει πτώση 5,1% και της Commerzbank 4%. Αντιστοίχως, η μετοχή της Credit Agricole υποχωρεί κατά 4,8% και της Societe Generale κατά 4,4%

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 7 εβδομάδων έναντι του δολαρίου στο 1,3040 δολ. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών, στα 120,11 γεν.

Έντονη η αναστάτωση και στην αγορά ομολόγων. Τα γερμανικά bunds εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις.

Στον αντίποδα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε έως και το 4,88%, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν πως μπορεί να φθάσει έως και το 5,50%, επίπεδο που είχε να «δει» από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012. Η απόδοση του 5ετούς τίτλου ενισχύεται στο 3,51% (303 μ.β.) και του 2ετούς στο 2,31% (222 μ.β.).  Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων, με το υψηλότερο επιτόκιο από τον Οκτώβριο του 2012.

Λιγότερο δραματική είναι η άνοδος των αποδόσεων των ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων, με την απόδοση του ισπανικού 10ετούς να αυξάνεται στο 5,30% (382 μ.β.) και του 10ετούς πορτογαλικού στο 6,51% (502 μ.β).

«Είναι πολύ πιθανό οι Ιταλοί να οδηγηθούν σύντομα ξανά στην κάλπη και στους επενδυτές δεν αρέσει η αβεβαιότητα», εξηγεί ο Ben Le Brun, της OptionXpress, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας, που φέρει τις έδρες της Βουλής να μοιράζονται μεταξύ τριών κομμάτων και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επιστρέφει δυναμικά.

«Η Ιταλία πρέπει να κάνει νέες εκλογές σε έξι μήνες καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά τη χώρα ακυβέρνητη. Είναι πολιτικό και οικονομικό χάος» έγραψε το Twitter ο Nouriel Roubini. Ήδη πάντως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Μάριο Μόντι, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κεντροαριστερά.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στις ΗΠΑ, όπου αργότερα σήμερα ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές θορυβήθηκαν με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου φάνηκε ότι από τον Μάρτιο θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v