Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Η κάλπη έβγαλε κίνδυνο ακυβερνησίας

Πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές. Νίκη κεντροαριστεράς στην Κάτω Βουλή, χωρίς πλειοψηφία η Γερουσία. Ψήφος "αντίδρασης" στη λιτότητα από τους Ιταλούς. Αποκλείει συνεργασία με Μόντι ο Μπερλουσκόνι.

Ιταλία: Η κάλπη έβγαλε κίνδυνο ακυβερνησίας
Η ψήφος διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας από τους Ιταλούς ψηφοφόρους οδηγεί τη χώρα στον κίνδυνο ακυβερνησίας, καθώς καμία από τις πολιτικές δυνάμεις δεν δείχνει αρκετά ικανή να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η καταμέτρηση των ψήφων έβγαλε νίκη για κεντροαριστερό κόμμα του Μ. Λ. Μπερσάνι στην κούρσα για την Κάτω Βουλή. Όμως καμία συμμαχία δεν καταφέρνει να σχηματίσει πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που δημιουργεί εικόνα αδιεξόδου, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ένα καθαρό αποτέλεσμα, που χρειαζόταν η γειτονική χώρα ώστε να αντιμετωπίσει τη βαθιά ύφεση, την αυξημένη ανεργία και το τεράστιο χρέος.

Διεθνείς αναλυτές σημείωναν ότι οι εκλογές αποτελούν ψήφο άρνησης στη λιτότητα, και αυτό το δείχνουν και τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Ο τελευταίος, πάντως, σε δηλώσεις του εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, ενώ τόνισε ότι όλα τα κόμματα έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση. «Μια κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλιστεί», είπε, αν και σημείωσε ότι είναι πρόωρο να μιλήσουμε για λεπτομέρειες.

Οι εξελίξεις οδήγησαν σε πλήρη ανατροπή του σκηνικού που είχε διαμορφωθεί χθες το μεσημέρι. Τα κέρδη των αγορών και του ευρώ και η πτώση των spreads των ομολόγων του Νότου που ακολούθησαν τα πρώτα exit polls, που έδιναν καθαρή νίκη στην κεντροαριστερά, διαδέχθηκαν η υποχώρηση των ευρωπαϊκού νομίσματος και η στροφή σε αμερικανικά και σε γερμανικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται πολιτικές αναταραχές και κίνδυνο ακυβερνησίας, στον απόηχο των πραγματικών αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα στην Ιταλία σηματοδοτούν και μια σημαντική νίκη για τον κωμικό Πέπε Γκρίλο, επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, ο οποίος συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στην πρώτη του κάθοδο σε εκλογές, με το κόμμα μάλιστα να έρχεται πρώτο (τα υπόλοιπα είναι συνδυασμοί κομμάτων) .

Αντίθετα, ο Π.Λ. Μπερσάνι της κεντροαριστεράς έχασε μέσα σε δύο μήνες προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις από τον Σ. Μπερλουσκόνι. Ο τελευταίος, αν και συγκέντρωσε συνολικά χαμηλότερα ποσοστά, κατάφερε να επικρατήσει σε κρίσιμες περιφέρειες και έτσι να έχει περισσότερες έδρες στη Γερουσία, αν και δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία. 

O Μπερσάνι με τη νίκη που επιτυγχάνει σε ποσοστά στην Κάτω Βουλή κι εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο συγκεκριμένο όργανο (340 έδρες από τις 630), δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι το κόμμα που έχει τις περισσότερες ψήφους κερδίσει το 54% των εδρών.

Στη Γερουσία, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Σ. Μπερλουσκόνι, αν και δεύτερος σε ψήφους, φαίνεται πως καταλαμβάνει περί τις 116 έδρες καθώς κέρδισε σε κρίσιμες περιφέρειες, η κεντροαριστερά 113, ο Γκρίλο 54 και ο Μόντι μόλις 18. Για την πλειοψηφία απαιτούνται 158 έδρες.


Ψήφος κατά της λιτότητας

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πάνω από το 50% των Ιταλών ψήφισε αντιευρωπαϊκές πλατφόρμες, είτε ήταν ο Μπερλουσκόνι, είτε ο Γκρίλο. Το γεγονός τρόμαξε τις αγορές, με αποτέλεσμα το spread (διαφορά) μεταξύ του ιταλικού 10ετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού, το οποίο όταν ανακοινώθηκαν τα exit polls βρέθηκε στις 260 μονάδες βάσης (2,6%), να εκτοξευτεί πάνω από τις 300 μονάδες βάσης αργότερα το βράδυ της Δευτέρας.


Μπερσάνι: Σε πολύ ευαίσθητη κατάσταση η Ιταλία

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του, αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται «σε πολύ ευαίσθητη κατάσταση».

«Θα διαχειριστούμε τις ευθύνες που προκύπτουν από τις εκλογές αυτές», ανέφερε συγκεκριμένα σε γραπτή του δήλωση. «Η κεντροαριστερά κέρδισε στη Βουλή και σε ό,τι αφορά τον αριθμό ψήφων υπερίσχυσε και στη Γερουσία. Είναι σαφέστατο σε όλους πως ξεκινά μια φάση πολύ ευαίσθητη για τη χώρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδειξαν να είναι πρόθυμοι για διαπραγματεύσεις.

Πάντως, ο σύμμαχος του Μπερσάνι, Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, δήλωσε ότι «σε μια φάση κατά την οποία η Ιταλία πεθαίνει είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση με το κίνημα Πέντε Αστέρων, που ενσάρκωσε το αίτημα αλλαγής των πολιτών, ακόμη και με σκληρό τρόπο». Κατά την άποψή του, «μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής θα ήταν συμφορά για την Ιταλική Δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας Ανζτελίνο Αλφάνο, έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει από την υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι «να αναβάλει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Βουλής, διότι η διαφορά υπέρ της κεντροαριστεράς είναι μικρότερη από το 0,4% και μπορεί να έχει επηρεαστεί από ανακριβή καταμέτρηση».

Από την πλευρά του, ο Σ. Μπερλουσκόνι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με το κόμμα του Μάριο Μόντι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v