Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 5 ετών οι διεθνείς αγορές

Ισχυρά κέρδη και στις ευρωαγορές. Αλλάζουν τα δεδομένα για τη Fed με την παραίτηση Σάμερς από την κούρσα διαδοχής. Υπό πίεση το δολάριο. Πτωτικά το πετρέλαιο με τη συμφωνία Ουάσιγκτον - Μόσχας για τη Συρία. Ανοδικά τα futures της Wall.

Σε υψηλό πενταετίας κινούνται οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ έντονη πτώση καταγράφει το δολάριο καθώς αλλάζουν τα δεδομένα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με την αιφνιδιαστική παραίτηση του Λόρενς Σάμερς από την κούρσα διαδοχής της Fed

O Ftse All-World ενισχύεται κατά 0,4% στις 251,3 μονάδες και οδεύει στο καλύτερο κλείσιμο από τον Ιούνιο του 2008. Νωρίτερα, στις αγορές Ασίας – Ειρηνικού (με την εξαίρεση του Τόκιο όπου οι αγορές ήταν σήμερα κλειστές λόγω αργίας) κατέγραφαν άνοδο 1,5%.

Το θετικό κλίμα είναι ευδιάκριτο και στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,23% στις 8614 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,87% στις 4150 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,66% στις 6.623 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,73% στις 9006 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,19% στις 6048 μονάδες στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη ρητή άρνηση του Eurogroup για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Λισαβόνας. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,76% στις 17.680 μονάδες.\

Κέρδη καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο Σάμερς ήταν το φαβορί για την ηγεσία της Fed καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν η πρώτη επιλογή του προέδρου Οπάμα. Πολλοί επενδυτές θεωρούσαν ότι με το Σάμερς στο τιμόνι, η Fed θα προχωρούσε επιθετικά στο λεγόμενο tapering, δηλαδή στη μείωση των αντισυμβατικών μέτρων και της ρευστότητας προς την αγορά. Ένα από τα ονόματα που ακούγονται αρκετά πλέον είναι εκείνο της Τζάνετ Γέλεν.

«Οι αγορές ενθαρρύνονται επειδή η Fed υπό τη Γέλεν πιθανότατα δεν θα ασκήσει πιέσεις στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης απομακρύνοντας πολύ γρήγορα τα αναπτυξιακά μέτρα» εξηγεί ο Ρικ Σπούνερ, της CMC Markets. Επισημαίνεται ότι η παραίτηση του Σάμερς κοινοποιείται μόλις μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed από την οποία η πλειονότητα των αγορών προβλέπει το βήμα μείωσης της αντισυμβατικής πολιτικής.

Το θετικό κλίμα στηρίζεται και από τις εξελίξεις αναφορικά με το Συριακό που οδηγούν και σε αποκλιμάκωση της έντασης στην αγορά πετρελαίου. Η τιμή Brent υποχωρεί κατά 1,10 δολ. ανά βαρέλι στα 110,60 δολ. ανά βαρέλι συνεπεία της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας για κατάργηση του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού.
Έντονες είναι επίσης οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος με το δολάριο να υποχωρεί σημαντικά καθώς βρέθηκε στα 98,84 γεν (από 99,37 γεν την Παρασκευή). Το ευρώ ενισχύεται στα 1,3383 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v