Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Λόρενς Σάμερς

Ο Λόρενς Σάμερς, το φαβορί για τη διαδοχή Μπερνάνκε, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Η δύσκολη ισορροπία στη Γερουσία και η "εξέγερση" των Δημοκρατικών. Απόλυτο φαβορί τώρα, η Τζάνετ Γέλεν.

  • Real.gr
Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Λόρενς Σάμερς

Ο Λόρενς Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, απέσυρε την υποψηφιότητά του για να διαδεχτεί τον Μπεν Μπερνάκε στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ανέφερε χθες, η έγκυρη Wall Street Journal.

Η εφημερίδα έγραψε ότι ο κ Σάμερς έστειλε σχετική επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην οποία εξήγησε την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Στο σκεπτικό της απόφασής του ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρει την αντίδραση από μερίδα του Κογκρέσου προς το πρόσωπο του.

Πρόσφατα, αρκετοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές είχαν ανακοινώσει ότι δεν συμφωνούν και δεν θα προσυπογράψουν τον διορισμό του κ. Σάμερς στη θέση του επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Πλέον, απόλυτο φαβορί για την διαδοχή του Μπερνάνκε είναι η Τζάνετ Γέλεν, σημερινή αντιπρόεδρος και στενός συνεργάτης του νυν επικεφαλής της Fed.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως «αποδέχεται» την απόφαση του κ. Σάμερς και τον εξήρε ως «κρίσιμο μέλος της ομάδας καθώς αντιμετωπίσαμε τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση». «Σε μεγάλο βαθμό ήταν λόγω της δική του εμπειρίας, σοφίας και ηγεσίας που καταφέραμε να επαναφέρουμε την οικονομία σε ανάπτυξη και να καταγράψουμε αυτή την πρόοδο που βλέπουμε σήμερα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Θα είμαι πάντα ευγνώμων στο Λάρι για την ακούραστη εργασία του και τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα του και θα συνεχίσω να ζητώ την καθοδήγηση και συμβουλή του στο μέλλον».

Δεν είχαν όμως, όλη την ίδια άποψη για τον Λόρενς Σάμερς. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times από τους 12 Δημοκρατικούς Γερουσιαστές που μετέχουν στην αρμόδια τραπεζική επιτροπή της Γερουσίας (η οποία θα επικύρωνε και το διορισμό του Σάμερς στη Fed), «τρεις ίσως και τέσσερις» δήλωναν ότι δεν θα συνυπογράψουν. Η επιτροπή έχει συνολικά 22 μέλη. Δηλαδή 12 Δημοκρατικούς και 10 Ρεπουμπλικάνους. Με τρεις ή τέσσερις "αποστάτες" από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η κυβέρνηση Ομπάμα ρίσκαρε πολύ.

Με άλλα λόγια, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έπρεπε να δώσει μία ακόμη δύσκολη μάχη στο Κογκρέσο, λίγο μετά την «ήττα» του στο θέμα της Συρίας και ενώ ετοιμάζεται για την ακόμη πιο σκληρή μάχη, εκείνη της επικύρωσης του προϋπολογισμού με τις δύο πλευρές (Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς) ακόμη να μην συμφωνούν για το πώς θα ξεπεραστεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο με στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Γιατί όμως, υπάρχουν τόσες αντιδράσεις; «Η αριστερή πλευρά έχει συνδέσει τον κ. Σάμερς με την χρηματοοικονομική απορρύθμιση που έγινε με ταχείς ρυθμούς υπό την προεδρία του Μπιλ Κλίντον. Η δεξιά πλευρά τον θεωρεί αρχιτέκτονα των αναπτυξιακών κινήτρων του κ. Ομπάμα» εξηγούν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v