Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία άνοδος στις αγορές της Ευρώπης

Κέρδη 1% για τους περισσότερους δείκτες. Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τα εταιρικά αποτελέσματα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κλάδος βασικών πόρων και μεταλλευτικές. Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την Κίνα. Ανοδικά τα futures της Wall.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με κινητήριο δύναμη τα εταιρικά αποτελέσματα και στήριξη από τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,93% στις 9258 μονάδες, ο γαλλικός  CAC 40 κατά 0,96% στις 4387 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,62% στις 6.585 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,19% στις 10.224 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,45% στις 7292 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,99% στις 21.230 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, ενώ νωρίτερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άλμα 3,01% επιστρέφοντας πάνω από τις 14.000 μονάδες.

Η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε το Μάρτιο στο 0,5%, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δράση. 

«Οι επενδυτές είναι κάπως πιο θετικοί μετά τα τελευταία κινεζικά στοιχεία» εξηγεί ο  Peter Esho της Invast Securities και συμπληρώνει: «Το βασικό θέμα είναι πως δεν υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις. Οι αγορές περιμένουν ακόμη ανακοίνωση νέων μέτρων ανάπτυξης στην Κίνα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες». Ο κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 7,4% από 7,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2013. «Τα στοιχεία του ΑΕΠ δεν είναι άσχημα» εξηγεί ο Zhiwei Zhang της Nomura Holdings.

Οι εξελίξεις αυτές έδωσαν ώθηση στον κλάδο βασικών πόρων και ειδικότερα στις μετοχές των μεταλλευτικών μετοχών. Έτσι Rio Tinto και BHP Biliton καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη του 1%. Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Tesco με κέρδη 3,5% καθώς η αλυσίδα super market ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί κατά 1,9% καθώς η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε μείωση της κερδοφορίας της για το πρώτο τρίμηνο κατά 34%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v