Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ισχύ οι νέες κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία

Ο εθνικιστής Ζιρινόφσκι και ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής είναι μεταξύ των πολιτικών που περιλαμβάνονται στις νέες κυρώσεις.

Σε ισχύ οι νέες κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε και επισήμως ότι τίθενται σε ισχύ οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όπου περιλαμβάνονται περιορισμοί στην πρόσβαση ορισμένων κρατικών εταιρειών στις διεθνείς αγορές, καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτικών.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση στον Ιγκόρ Λεμπέντεφ, αντιπρόεδρο της Ρωσικής Δούμα, στον Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, εθνικιστή πολιτικό και αρκετούς επικεφαλής των φιλορώσων ανταρτών στην Ουκρανία. Κυρώσεις επιβάλλονται και στον Σεργκέι Τσεμέζοφ, που χαρακτηρίζεται στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, από την εποχή που οι δύο άνδρες βρίσκονταν στην KGB της ανατολικής Γερμανίας. Ο Τσεμέζοφ είναι πρόεδρος ενός μεγάλου αμυντικού και βιομηχανικού ομίλου που περιλαμβάνει την Rosoboronexport και μία εταιρεία που θέλει να κατασκευάσει ενεργειακά εργοστάσια στην Κριμαία.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε πως πριν το τέλος του μήνα τα όργανα της Ε.Ε. θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου στην ανατολική Ουκρανία. Ανάλογα με την κατάσταση στο μέτωπο, η Κομισιόν θα εισάγει προτάσεις για την τροποποίηση, αναστολή ή ακύρωση των κυρώσεων ή μέρος αυτών, σημειώνει ο κ. Ρομπάι.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρομπάι, του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. 

«Συζήτησαν το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος του Κάμερον στο Λονδίνο. «Αν η Ρωσία αλλάξει πορεία τότε η Ε.Ε. και άλλοι θα επιστρέψουν στο ζήτημα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις μέχρι τώρα και για αυτό προχωράει η Ε.Ε.» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v