Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από τους κεντρικούς τραπεζίτες στις αγορές

Μπαράζ ενθαρρυντικών δηλώσεων από αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών με αποδέκτη τις αγορές. Επί τάπητος παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, οι αγορές ευρωπαϊκών τίτλων μέσα στις επόμενες ημέρες και η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων στη Βρετανία.

Στήριξη από τους κεντρικούς τραπεζίτες στις αγορές

Σε μπαράζ δηλώσεων στήριξης προς τις αγορές προβαίνουν ανώτατοι αξιωματούχοι των τριών μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών μετά την έντονη αναταραχή στις αγορές και το μαζικό sell off σε χρηματιστήρια και ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. Στελέχη της Fed, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας δηλώνουν πως η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική στις αγορές και πως βασικές πολιτικές στρατηγικής αναθεωρούνται.

Ανώτατος αξιωματούχος της Fed παρενέβη λέγοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η παροχή ρευστότητας στις αγορές. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard, δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να εξετάσει παράταση της λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να σταματήσει η υποχώρηση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται πως αυτήν τη στιγμή η Fed αγοράζει κάθε μήνα χρεόγραφα αξίας 15 δισ. δολαρίων και έχει διαμηνύσει πως αναμένει την ολοκλήρωση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του Οκτωβρίου. Η επόμενη συνάντηση των αξιωματούχων της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 28 - 29 Οκτωβρίου. 

«Τα σχόλια του Bullard ήταν μία ένεση αδρεναλίνης» δήλωσε ο Chad Morganlander, της Stifel Nicolaus & Co. και συμπλήρωσε: «Η αμερικανική οικονομία τα πάει αρκετά καλά, αλλά η συνολική ανησυχία είναι πως η ευρωζώνη βυθίζεται στην άβυσσο». «Το κλίμα βελτιώθηκε λίγο», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Agricole αναφερόμενοι στα σχόλια του κ. Bullard, ο οποίος, σημειωτέον, θεωρείται ένα από τα πιο σκληρά στελέχη της Fed.

Ακολούθησε ο Μπενουά Κερέ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δηλώνει ότι οι αγορές τίτλων θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και διαβεβαίωσε άπαντες πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι  έτοιμο να λάβει επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί. Δήλωσε επίσης πως εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο το έτους.

Η ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη σε δρόμο ανάπτυξης. Εκτιμούμε ότι ο ρυθμός θα είναι θετικός το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο είπε και συμπλήρωσε: «Θα ξεκινήσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες τις αγορές τίτλων που προβλέπονται βάσει του νέου μας προγράμματος, με στόχο να αυξηθεί σημαντικά ο ισολογισμός της ΕΚΤ».

«Το βασικό θέμα σε αυτό το σημείο πλέον είναι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Περιμένουμε για οποιαδήποτε ένδειξη για αρχή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει», εξηγεί trader μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επίσης υπεραμύνθηκε του προγράμματος αγοράς τίτλων, λέγοντας πως είναι ανοησία να γίνεται λόγος για bad bank  της ΕΚΤ. «Η κατάσταση με τις τράπεζες είναι μαζικά καλύτερη από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης» δήλωσε συμπληρώνοντας πως «η αβεβαιότητα αναμένεται να μειωθεί τον Νοέμβριο» όταν την εποπτεία των τραπεζών θα την αναλάβει η ΕΚΤ.

Ο κ. Νοβότνι πήρε θέση και στη σοβαρή διαμάχη που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην ευρωζώνη για την πολιτική λιτότητας λέγοντας πως οι χώρες που υιοθετούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο για να πετύχουν τους στόχους των ελλειμμάτων». Σε ό,τι αφορά την οικονομία της ευρωζώνης τόνισε πως  «υπάρχει χαμηλός πληθωρισμός, αλλά όχι αποπληθωρισμός» και πόνταρε στην υποχώρηση του ευρώ λέγοντας πως η «διαφορά δυναμικής μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θα πρέπει να επιφέρει αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία».

Στη Βρετανία, ο επικεφαλής ανάλυσης της Τράπεζας της Αγγλίας είπε πως αλλάζει γραμμή προτείνοντας πλέον την αναβολή των σχεδίων για αύξηση επιτοκίων. Ο Andy Haldane δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας και χαμηλότερων πληθωριστικών πιέσεων - και λόγω της πτωτικής πορείας στις τιμές των εμπορευμάτων. «Με απλά λόγια, είμαι πιο απαισιόδοξος» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σίγουρα μεγαλύτερο από ό,τι περίμεναν τρεις μήνες νωρίτερα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v