Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στην EE με το βλέμμα στην οικονομία

Σε θετικό πρόσημο γύρισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τα απροσδόκητα στοιχεία για την οικονομία. Η έκπληξη των δεικτών Markit για την οικονομία και οι πρώτες εκτιμήσεις από το μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Κάτω από τα $1,27 το ευρώ

Αλλαγή σκηνικού στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου με αφορμή τους δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ που ανακοίνωσε η Markit για την ευρωζώνη και ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Έτσι, ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε στο κόκκινο, οι περισσότεροι δείκτες πλέον καταγράφουν κέρδη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,75% στις 9006 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,64% στις 4131 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,98% στις 6.349 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,42% στις 10.292 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες  0,19% στις 5175 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,48% στις 19.359 μονάδες.

Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,2659 δολ.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Unilever που καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 3% καθώς τα αποτελέσματά της απογοήτευσαν. Κάθετη πτώση 4,8% καταγράφει και η μετοχή της Michelin η οποία υποβάθμισε τον στόχο πωλήσεων  έτους και δήλωσε ότι θα περιορίσει τις επενδύσεις της.

Τα μηνύματα από την οικονομία πάντως, είναι θετικά. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την ευρωζώνη εξέπληξε άπαντες καταγράφοντας άνοδο στο 52,2, ενώ ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία για τη Γερμανία. Μετά το μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων που υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – τα οποία ανάγκασαν την κυβέρνηση Μέρκελ σε υποβάθμιση του στόχου ανάπτυξης – τα στοιχεία της Markit δίνουν ανάσα στις αγορές.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v