Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα λόγω Έμπολα στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου μετά από τρεις κερδοφόρες συνεδριάσεις. Το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη τω ΗΠΑ ξυπνά μνήμες από το SARS. Ξεχωρίζει η Volvo με άλμα 12%.

Περιορισμένες κινήσεις και αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και με τη διεθνή κοινότητα να προβληματίζεται από το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,49% στις 9002 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,52% στις  4136 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,58% στις 6.376 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,12% στις 10.327 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,87% στις 5167 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,14% στις 19.461 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

«Η αγορά αντιδρά στο φόβο για τον Έμπολα» δηλώνει ο Nader Naeimi  της AMP Capital Investors και συμπληρώνει: «Ο κόσμος κάνει παραλληλισμούς με την επιδημία του SARS προ δεκαετίας. Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη καταλαγιάζουν και φαίνεται πως η Ευρώπη πιθανότατα θα αποφύγει μία νέα ύφεση».

Τα μηνύματα από τη Γηραιά Ήπειρο άλλωστε, μετά από αρκετό καιρό, ήταν ενθαρρυντικά. Χθες ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες και σήμερα έγινε γνωστό πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK στη Γερμανία ανέκαμψε. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές διστάζουν να προχωρήσουν σε μεγάλες τοποθετήσεις καθώς αναμένουν και τα κρίσιμα αποτελέσματα των stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες την Κυριακή.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Volvo με άλμα 12% καθώς ανακοίνωσε στόχο μείωσης του κόστος λειτουργίας κατά 54% ενώ τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ικανοποίησαν την αγορά.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v