Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά υψηλότερα έκλεισαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, βρίσκοντας στήριξη σε εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Τερματισμό του QE της Fed αναμένουν οι επενδυτές. "Βουτιά" 10% για την Sanofi, κέρδη 5,7% για την UBS.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακτώντας μέρος των χθεσινών απωλειών, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου και προετοιμάζονταν για μια πιθανή απόφαση από την Fed για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της.

Ο δείκτης Stoxx 600 «έγραψε» κέρδη 0,89% στις 328 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου 0,61% στις 6.402 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού 0,39% στις 4.112,67 μονάδες, ενώ υψηλότερα κατά 1,86% έκλεισε ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.068,19 μονάδες.

Κατά 1,96% ενισχύθηκε ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 10.394,8 μονάδες, κατά 2,19% ο πορτογαλικός PSI στις 5.240,51 μονάδες και κατά 2,35% ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib στις 19.476,62 μονάδες.

Η διήμερη συνεδρίαση της Fed τελειώνει αύριο, και αναμένεται να ανακοινωθεί ο τερματισμός του τελευταίου γύρου αγοράς μετοχών (το γνωστό QE), ενώ παράλληλα εκτιμάται πως θα αποφασιστεί να διατηρηθούν αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, σήμερα η Σουηδική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μείωση επιτοκίων στο «μηδέν», κίνηση που οδήγησε την κορώνα σε πτώση 0,8% έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Τη Δευτέρα, το αρχικό ράλι ανακούφισης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, «γύρισε» σε πτώση λόγω των ανησυχιών που δημιούργησαν για την γερμανική οικονομία τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία του Ifo.

Σε επίπεδο μετοχών, η Sanofi έκανε «βουτιά» περίπου 10% μετά την πρόβλεψη επιβράδυνσης των δραστηριοτήτων της στον τομέα του διαβήτη το 2015, ενώ οι μετοχές των Standard Chartered και Lloyds Banking Group υποχωρούσαν κατά 8,9% η πρώτη λόγω της ανακοίνωσης απογοητευτικών στοιχείων και 2,5% η δεύτερη μετά την επιβεβαίωση του σχεδιασμού για περικοπή περίπου 9.000 θέσεων εργασίας. Στον αντίποδα, η μετοχή της UBS ενισχύθηκε γύρω στο 5,7%, καθώς τα κέρδη της το γ' τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 32%, ενώ υψηλότερα κατά 4,6% κινήθηκε η μετοχή της Royal KPN και 12,21% της UPM-Kymmene Oyj.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v