Τραπεζική ώθηση στην Ευρώπη μετά τα stress test

Κέρδη 2% για τον τραπεζικό δείκτη του Euro STOXX. Ξεχωρίζει η πορτογαλική Millennium με ράλι 7% αν και δεν "πέρασε" στα stress test. Στον αντίποδα, βουτιά 15% για την Monte dei Paschi που αναζητά αγοραστή. Στα $1,27 το ευρώ, υποχωρούν τα yield του Νότου.

Με κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως ο τραπεζικός κλάδος μετά τα αποτελέσματα των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,54% στις 9035 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,43% στις 4146 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,47% στις 6.412 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,43% στις 10.384 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,66% στις 5206 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,17% στις 19528 μονάδες.

Ο δείκτης Euro STOXX banking index ενισχύεται κατά 2%.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Millennium -η οποία δεν πέρασε τα stress test- καταγράφει ράλι 7%. «Ένα καλό μήνυμα είναι πως μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που διαπιστώθηκε έχει ήδη αντληθεί» αναφέρει ο Φρανσουά Σαβαρί, διευθύνων σύμβουλος της Reyl και συμπλήρωσε: «Σε γενικές γραμμές είναι μία θετική εξέλιξη». Η Millenium επί παραδείγματι δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις και πως δεν χρειάζεται να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια ή να ρευστοποιήσει στρατηγικά στοιχεία ενεργητικού για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena καταγράφει κάθετη πτώση 15% καθώς τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για την ιταλική τράπεζα. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, σε συνέντευξή του, δήλωσε πως επί τάπητος τίθενται πλέον όλες οι εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η πώληση της τράπεζας.

Η εικόνα από τα stress test όμως, ήταν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντική. «Καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν απέτυχε. Και οι μικρότερες τράπεζες που βρέθηκαν με κεφαλαιακά ελλείμματα έχουν σχεδόν εννέα μήνες στη διάθεσή τους για να καλύψουν τα κενά που εντόπισε η ΕΚΤ, της οποίας στόχος είναι να κλείσει επιτέλους σχεδόν μισή δεκαετία χρηματοοικονομικών αναταραχών στην περιοχή» σχολιάζει το Bloomberg.

«Οι αρχές στην Ευρώπη έχουν ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος και θα συνεχίσουν να πλημμυρίζουν την αγορά με ρευστότητα. Τα βασικά θέματα στην Ευρώπη των τελευταίων ετών είναι πλέον παλιά υπόθεση» σχολιάζει ο Donald Williams της Platypus Asset Management.

«Το κεφαλαιακό κενό των 25 δισ. ευρώ που αποτύπωσε η ΕΚΤ ήταν στο κατώτερο εύρος των εκτιμήσεων. Εάν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις κεφαλαίων που έγινε πρόσφατα, τότε το κενό περιορίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ. «Αν και ο ιταλικός τραπεζικός τομέας πιθανότατα να δεχθεί πιέσεις στις αγορές καθώς εννέα ιταλικές τράπεζες διαπιστώθηκε ότι πρέπει να κάνουν κινήσεις στους ισολογισμούς τους, αλλά η γενική εικόνα είναι θετική, ένα σπάνιο λαμπρό σημείο εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για πολλές αγορές» σχολιάζουν οι Financial Times.

Το ευρώ καταγράφει άνοδο στα 1,2704 δολ., ενώ υποχωρούν και οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων Ισπανίας και Ιταλίας  υποχωρούν κατά 5 μ.β. στο 2,13% και στο 2,47% αντιστοίχως.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v