Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εταιρικά κέρδη στηρίζουν τις ευρωαγορές

Τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η UBS και η Novartis, δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές. Πάνω από τις 9.000 μονάδες επιστρέφει ο DAX. Η προσοχή στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά σήμερα.

Σε θετικό πεδίο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν εταιρείες blue chip, μεταξύ των οποίων η φαρμακευτική Novartis και η τράπεζα UBS.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, που ξεκινάει σήμερα, και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ.

Πολλοί επενδυτές περιμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) –αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι δεν θα προχωρήσει σε πλήρη διακοπή της αγοράς ομολόγων- αλλά ταυτόχρονα θα καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για περισσότερο διάστημα δεδομένων των αποπληθωριστικών πιέσεων στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Αυτές οι ανησυχίες άλλωστε οδήγησαν την Σουηδική Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει σήμερα ότι προχωρά σε μείωση επιτοκίων στο «μηδέν», κίνηση που οδήγησε την κορώνα σε πτώση 0,8% έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Τις παραπάνω ανησυχίες τροφοδοτεί και η μείωση των τιμών στο πετρέλαιο. Το brent υποχωρεί σήμερα 16 σεντς στα 85,67 δολάρια το βαρέλι, μόλις τρία δολάρια υψηλότερα από το χαμηλό τετραετίας που σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,89% υψηλότερα στις 3328 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 0,46% στις 6.394 μονάδες, κέρδη 1,51% καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.037 μονάδες και 0,52% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.118 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 1,55% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 10.354 μονάδες, κατά 1,68% ο πορτογαλικός PSI στις 5.214 μονάδες και κατά 2,03% ο ιταλικός FTSE Mib στις 19.410 μονάδες.

Η μετοχή της Novartis ενισχύεται κατά 1,7% και της UBS κατά 3,1%, ενώ στον αντίποδα, τα χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της γαλλικής Sanofi, οδηγούν τη μετοχή της εταιρείας έως και 7,1% χαμηλότερα.

Η UBS εμφάνισε αύξηση 32% στα καθαρά κέρδη τριμήνου, τα οποία ανήλθαν στα 762 εκατ. φράγκα, από 577 εκατ. φράγκα το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Είναι όμως χαμηλότερα των 804 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, άλμα 41% κατέγραψαν τα κέρδη της Lloyds Banking Group το γ' τρίμηνο της χρήσης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε παράλληλα τριετές πρόγραμμα περικοπής 9.000 θέσεων εργασίας.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v