Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι Ευρωμετοχές- Πέρασε το $1,12 το ευρώ

Η απότομη επιβράδυνση των ΗΠΑ που οδηγεί σε ρευστοποιήσεις κερδών από τα υψηλά των προηγούμενων συνεδριάσεων. Άνοδος 0,7% για το ευρώ. Σε κλοιό πιέσεων ο τεχνολογικός κλάδος με "βουτιά" 10% για τη Nokia.

Επιμένουν πτωτικά οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τις έντονες πιέσεις της χθεσινής συνεδρίασης. Έντονες ρευστοποιήσεις κερδών εξακολουθούν να καταγράφονται στον τεχνολογικό κλάδο μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Nokia.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,75 στις 11.346 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,96% στις 4,990 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,42% στις 6.917 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1% στις 11.265 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ξεχωρίζει με κέρδη 0,84% στις 6085 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSEMIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,12% στις 22.738 μονάδες.

Ο FTSEurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,8%.

Η μετοχή της Nokia καταγράφει «βουτιά» 10% καθώς η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών στο βασικό τομέα των δραστηριοτήτων της, τον κλάδο εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε πτωτικά ευρύτερα τον κλάδο. Η μετοχή της Alcatel υποχωρεί κατά 6%, ενώ ο STOXXEurope 600 Tech καταγράφει απώλειες 1,3%.

«Το κυρίαρχο θέμα στις αγορές είναι η συνεχιζόμενη στροφή από τοποθετήσεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν κερδοφορίες, αλλά στις οποίες αδιαμφισβήτητα υπήρξε κορεσμός» σχολιάζουν οι FinancialTimes, θυμίζοντας ότι ο γερμανικός DAX 30 όπως και ο βρετανικός FTSE 100 βρέθηκαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις σε ιστορικά υψηλά, με στήριξη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αντίστοιχα, τα 10ετή γερμανικά ομόλογα βρέθηκαν να τελούν υπό διαπραγμάτευση με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, που πλησίαζαν σε μηδενικό επίπεδο (άγγιξαν το 0,05%). Σήμερα, ενισχύονται κατά 12 μονάδες βάσης στο 0,28%.

Οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος επίσης δημιουργούν νευρικότητα στα χρηματιστήρια. Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,7%, περνώντας το φράγμα των 1,12 δολ. κυρίως λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, αλλά και των ανακοινώσεων της Fed. Έτσι, ο δείκτης δολαρίου που είχε βρεθεί το Μάρτιο σε υψηλό 12 ετών αγγίζοντας το 109,39, σήμερα αγγίζει το 95,66.

Η απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αποδεικνύεται καταλύτης για την αλλαγή του κλίματος. Οι επενδυτές άλλωστε, διαβλέπουν ότι παράλληλα και η κινεζική οικονομία κατεβάζει επικίνδυνα  ενώ η ευρωζώνη φαίνεται πως βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για ύστατη λύση στο ελληνικό ζήτημα. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμόμε αποτέλεσμα ο Nikkei να κλείσει σήμερα με πτώση 2,69% στις 19.520 μονάδες. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v