Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αποτελέσματα δίνουν τον τόνο στις ευρωαγορές

Μια σειρά θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων δίνουν ώθηση στους ευρωπαϊκούς δείκτες. "Βουτιά" σχεδόν 100% για τα κέρδη της Deutsche Bank, που όμως ήταν καλύτερα του αναμενόμενου. Υπερδιπλασιαμός κερδών για την Peugeot. Υψηλότερο του αναμενόμενου του βρετανικό ΑΕΠ. Υψηλότερα τα futures της Wall.

Τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών σήμερα, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις της Κομισιόν για την επιβολή -ή όχι- προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα υπερβολικά τους ελλείμματα.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,5% υψηλότερα στις 342 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 0,3% στις 6.745 μονάδες, κατά 1,4% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.457 μονάδες και κατά 0,75% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.324 μονάδες. Κέρδη 1% για τον ιταλικό FTMIB στις 16.877 μονάδες και 1,5% για τον ισπανικό IBEX στις 8.689 μονάδες.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Deutsche Bank ανακοίνωσε πως τα καθαρά της κέρδη έκαναν «βουτιά» 98% το β' τρίμηνο (τα αποτελέσματα πάντως ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν ζημίες ως 105 εκατ. ευρώ), ενώ η ισπανική Banco Santander ανακοίνωσε πτώση 50% στα κέρδη τριμήνου. Αύριο θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Lloyds, με τους επενδυτές να αναμένουν τι θα πει η τράπεζα για το Brexit.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier, ο επικεφαλής της Raiffeisen Zentralbank δήλωσε πως τα αποτελέσματα των stress tests ττης EBA «δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλά για την RZB», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Landesbanken-Holding ήταν προβληματική «και σύντομα δεν θα υφίσταται πλέον».

Τα αποτελέσματα των stress tests της EBA ανακοινώνονται την Παρασκευή, και ήδη ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως θα δείξουν πρόβλημα όχι μόνο στις ιταλικές, αλλά και στις γερμανικές, αυστριακές και σκανδιναβικές τράπεζες. Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύματα ανέφεραν πως από τα stress tests «κόπηκε» η ιταλική Monte dei Paschi di Siena.

Αποτελέσματα ανακοίνωσαν επίσης σήμερα η Telecom Italia (καλύτερα του αναμενόμενου το α' εξάμηνο), η LVMH, η Peugeot (υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη), η Air France-KLM (επέστρεψε στην κερδοφορία) κ.ά.

Νωρίτερα, η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη του Ιουλίου, η οποία υποχώρησε στο 96 από 97 τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,6% σε τριμηνιαία και κατά 2,2% σε ετήσια βάση για το β' τρίμηνο.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures, των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά 0,17%, 0,22% και 0,67% αντίστοιχα.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v