Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Στο «πράσινο» παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τα νέα ρεκόρ της Wall Street την Παρασκευή, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις γεωπολιτικές εξελίξεις –εν όψει και των Ευρωπαϊκών εκλογών- και στα διάφορα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται αυτήν την εβδομάδα.

Η Κομισιόν, στις χειμερινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα, προβλέπει πως η ευρωζώνη θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος, από 1,7% το 2016 και 1,8% το 2018, ενώ αναμένει οτι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 1,7% φέτος από 0,2% το 2016. Σημειώνει πως η Βρετανική οικονομία θα μειώσει στο ήμιση σχεδόν την οικονομική της ανάπτυξη μέχρι το 2018, λόγω του Brexit, ενώ κάνει λόγ για αυξημένα πολιτικά ρίσκα λόγω της αβεβαιότητας για τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, του Brexit αλλά και των εκλογών που θα διενεργηθούν φέτος στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ιαπωνικού ΑΕΠ, που παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ το γεγονός ότι δεν έγινε συζήτηση για τη νομισματική πολιτική στη συνάντηση Τραμπ-Άμπε καθησύχασε τις αγορές. Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχολίασε πως η προεδρία Τραμπ πιθανότατα θα είναι καλή για την αμερικανική οικονομία βραχυπρόθεσμα, αν και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και η ενίσχυση του δολαρίου θα αποτελέσουν πρόκληση για το παγκόσμιο εμπόριο. Κατά την ίδια, τα σχέδια του Τραμπ για επιπλέον επενδύσεις στις υποδομές των ΗΠΑ και οι πιθανές φορολογικές μεταρρυθμίσεις του, θα δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Από το εταιρικό «μέτωπο», η Royal Bank of Scotland ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις και περικοπή κόστους, η Heineken ανακοίνωσε την εξαγορά της Brasil Kirin προς 664 εκατ. ευρώ, η Sanofi βρίσκεται κοντά στην πώληση προϊόντων στην Ipsenin σε έναν deal ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, ενώ πόλεμος προσφορών έχει ξεκινήσει για την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας παρασκευής αντιγράφων φαρμάκων Stada.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% υψηλότερα στις 368 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις σημειώνει οριακή μεταβολή στις 7.271 μονάδες, κατά 0,55% ενισχύεται ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.854 μονάδες και κατά 0,47% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.722 μονάδες.

Ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που κινούνται περίπου 0,1% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v