Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: «Κατεβάζει ταχύτητα» φέτος η ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με τη χειμερινή πρόβλεψη της Κομισιόν, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μειωθεί στο 1,6% φέτος από 1,7% το 2016, αλλά το 2018 θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,8%. Τραμπ, Brexit και εκλογές προκαλούν αβεβαιότητα.

Κομισιόν: «Κατεβάζει ταχύτητα» φέτος η ανάπτυξη στην ευρωζώνη
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης εκτιμάται πως θα «κατεβάσει» ταχύτητα φέτος και θα ανακάμψει το 2018, ενώ η βρετανική οικονομία θα μειώσει κατά το ήμισυ σχεδόν την οικονομική της ανάπτυξη μέχρι το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία προειδοποιεί για υψηλότερα πολιτικά ρίσκα.

Σύμφωνα με τη χειμερινή πρόβλεψη της Κομισιόν, η ανάπτυξη στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα μειωθεί στο 1,6% φέτος από 1,7% το 2016, αλλά το 2018 θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,8%.

Στην προηγούμενη έκθεσή της η Κομισιόν προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος και 1,7% το 2018.

Η αναθεώρηση οφείλεται στις «καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις το β' εξάμηνο του 2016 και σε ένα μάλλον εύρωστο ξεκίνημα το 2017», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία σημειώνεται όμως πως «οι προοπτικές περικλείονται από υψηλότερη του συνηθισμένου αβεβαιότητα».

Οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, σε τομείς-κλειδιά της πολιτικής, θεωρούνται η πρώτη αιτία αβεβαιότητας για την οικονομία της ΕΕ, που θα έρθει αντιμέτωπη και με άλλα πολιτικά ρίσκα λόγω της πιθανής έναρξης των διαπραγματεύσεων φέτος για το Brexit και τις εκλογές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Βρετανία αναμένεται να πληρώσει υψηλότερο κόστος από την πολιτική αβεβαιότητα που αφορά τις διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιό» της από την ΕΕ. Το ΑΕΠ της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει από το 2% το 2016 στο 1,5% φέτος και στο 1,2% του χρόνου.

Πάντως, οι εκτιμήσεις για τη Βρετανία είναι καλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση της Κομισιόν, στην οποία προβλεπόταν ρυθμός ανάπτυξης 1,9% πέρυσι και μόλις 1% φέτος.

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, αναμένεται σημαντική αύξησή του φέτος, στο 1,7% από 0,2% πέρυσι, έναντι του 1,4%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη για το 2017.

Ωστόσο, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί και πάλι το 2018, στο 1,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v