Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτελέσματα και macro δίχασαν τις ευρωαγορές

Οριακή άνοδο σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Πτώση στα χρηματιστήρια σε Μαδρίτη και Μιλανο. «Άλμα» 13,4% για την Unilever. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Μικτά έκλεισαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα και στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

Ειδικότερα, ικανοποίησαν τα αποτελέσματα της γερμανικής Allianz καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 23% στο τρίμηνο. Επιπλέον η διοίκηση γνωστοποίησε ότι προχωρά σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο σημείωσε η μετοχή της Unilever (+13,4%) μετά την πρόταση εξαγοράς της Kraft Heinz έναντι 143 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η Unilever απάντησε αρνητικά στην πρόταση της Kraft Heinz.

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Volkswagen μετά από μείωση των πωλήσεων στην Κίνα.

Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν περιορισμό του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών τον Δεκέμβριο, σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου μήνα, ενώ στη Βρετανία το κλίμα επιβαρύνεται από τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Στο μεταξύ οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν απροσδόκητα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο. Ο όγκος αγαθών που πωλήθηκαν τον Ιανουάριο σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα σημείωσε πτώση κατά 0,3% μετά τη βουτιά 2,1% του Δεκεμβρίου.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά 0,03% στις 370 μονάδες. Στην εβδομάδα ο δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 0,8%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 7.299 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX παρέμεινε αμετάβλητος στις 11.757 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 4.867 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,57% στις 9.500 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 19.006 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά 0,6% στα 53,05 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,2% στα 1.239 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ σημειώνει πτώση 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0623 από 1,0672 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v