Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν από το υψηλό 14 μηνών οι ευρωαγορές

Τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Σε υψηλό 4ετίας ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Με κυρώσεις απειλεί η Κομισιόν την Ιταλία και ζητά μέτρα λιτότητας. Χαμηλότερα τα futures της Wall Street.

«Μαζεύονται» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το υψηλό 14 μηνών που άγγιξαν νωρίτερα, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα.

Bayer ανακοίνωσε πτώση 26% στα κέρδη δ’ τριμήνου, τα κέρδη της Airbus έκαναν βουτιά 66%, ενώ αντιθέτως τα κέρδη της Lloyds Banking Group το 2016 ήταν τα υψηλότερα που έχει καταγράψει τα τελευταία δέκα χρόνια. Επίσης, η Thyssenkrupp πρόκειται να πουλήσει τη μονάδα χάλυβα στη Βραζιλία προς 1,5 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Lloyd’s ενισχύεται κατά 4%, ενώ της ThyssenKrupp υποχωρεί κατά 5%.

Ενδιαφέρουσα και η είδηση ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler θα ανοίξει μονάδα κατασκευής οχημάτων Mercedes-Benz κοντά στη Μόσχα. Πρόκειται για την πρώτη νέα επένδυση από μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της Δύσης, από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στη Ρωσία, προ τριετίας.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο υψηλό 4ετίας του 1,8% τον Ιανουάριο, πλησιάζοντας τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό περίπου 2%, ενώ τα στοιχεία Ινστιτούτου Ifo έδειξαν απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, παρά το Brexit και την εκλογή Τραμπ.

Εξάλλου, προ ολίγου δημοσιοποιήθηκε η έκθεση προόδου της Κομισιόν για τις χώρες που τον Νοέμβριο κρίθηκε ότι είχαν οικονομικές «ανισορροπίες» ή «υπερβολικές ανισορροπίες», με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προειδοποιεί την Ιταλία πως θα κινήσει διαδικασία κυρώσεων, αν δεν λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας 0,2% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος Απριλίου. Επίσης, πρότεινε πρόστιμο περίπου 30 εκατ. ευρώ στην Αυστρία για ψευδή στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές και τις εξελίξεις από το πολιτικό «μέτωπο», καθώς αργότερα ο κεντρώος Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μπαϊγιού θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται να ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Σήμερα, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με την Ελλάδα να εκτιμάται πως θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησής τους.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,09% χαμηλότερα στις 373 μονάδες, κατά 0,18% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.287 μονάδες, οριακά υψηλότερα ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.977 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,06% κινείται ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.885 μονάδες και κατά 0,87% ο ιταλικός FTMIB στις 18.876 μονάδες.

Διορθωτική κίνηση στη Wall Street, μετά το νέο χθεσινό ρεκόρ, δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v