Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Οι τράπεζες "οδηγούν" την πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες άνω του 3,5% για την RBS, μετά τον τριπλασιασμό των ζημιών της το 2016. Δεν άρεσε στους επενδυτές η "επιφυλακτική αισιοδοξία" της BASF για το 2017. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που υποχωρούν από το υψηλό 14 μηνών που είχαν αγγίξει αυτή την εβδομάδα, με πιέσεις από την RBS κυρίως, αλλά και μετοχές άλλων εταιρειών, μετά την ανακοίνωση των εταιρικών τους αποτελεσμάτων.

Η μετοχή της Royal Bank of Scotland καταγράφει απώλειες άνω του 3,5%, καθώς ανακοίνωσε τριπλασιασμό των ζημιών της το 2016, στα 8,7 δισ. δολάρια, η Standard Chartered υποχωρεί κατά 5% μετά την ανακοίνωσή της ότι δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2016 λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης, η BASF κινείται 2,7% χαμηλότερα μετά τη δήλωση της διοίκησής της ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξη» για το 2017, παρά το ότι τα καθαρά της κέρδη το δ’ τρίμηνο ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ πτώση που πλησίασε το 6% κατέγραφαν οι μετοχές της Vivendi.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ερευνούν τον πρόεδρο της Vivendi, Vincent Bollore, για χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου του γαλλικού ομίλου στην ιταλική Mediaset.

Νωρίτερα, η Γαλλία ανακοίνωσε τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη Φεβρουαρίου, που παρέμεινε σε υψηλό εννέα ετών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς αργότερα σήμερα ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Εμανουέλ Μακρόν θα αποκαλύψει στοιχεία της προτεινόμενης οικονομικής πολιτικής του. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του Bloomberg, σύμβουλοι της Μαρίν Λε Πεν είχαν συναντήσεις με αναλυτές των BlackRock, Barclays, UBS και άλλων εταιρειών προκειμένου να τους αναλύσουν το οικονομικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου και τα σχέδια για αποχώρηση της Γαλλίας από την ευρωζώνη.

Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες στο αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, υποχωρούν κατά περίπου 1%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αποσαφήνιση της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ένα πρώτο «στίγμα» να δίνεται χθες από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας. Ο κ. Μνούτσιν είπε πως η φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται πριν τον Αύγουστο, σημειώνοντας πως θα ευνοεί τη μεσαία τάξη. Ο ίδιος μίλησε και για το ζήτημα της Ελλάδας, λέγοντας πως η οικονομική κρίση της χώρας αποτελεί κατά κύριο λόγο πρόβλημα της Ευρώπης.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ομιλία της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανιστεί σε κοινή συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Κογκρέσο.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,7% στις 370 μονάδες, κατά 0,67% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.222 μονάδες, απώλειες 1% καταγράφει ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.842 μονάδες και 0,92% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.838 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v