Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Πτώση 3,9% για τη μετοχή της ING. Χαμηλότερα η τιμή του πετρελαίου.

Πτώση κατέγραψαν τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο Stoxx Europe 600 Bank Index υποχώρησε 0,9% και η μετοχή της ING κατά 3,9%.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι γαλλικές πολιτικές εξελίξεις και το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, στη Γαλλία ο Κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι των υπολοίπων υποψηφίων μετά την υποστήριξη από υπουργό της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και το σκάνδαλο με τον υπουργό εσωτερικών.

Νωρίτερα, στο Λονδίνο, οι αρχές αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατικό χτύπημα το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, περιορίστηκε τον Ιανουάριο το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πλεόνασμα μειώθηκε σε 24,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από το αναθεωρημένο νούμερο του Δεκεμβρίου στα 30,8 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο επανέρχονται οι ιταλικές τράπεζες, καθώς την Παρασκευή οι Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca γνωστοποίησαν πως ζήτησαν προληπτική κρατική ανακεφαλαιοποίηση, την ώρα που οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν η προβληματική Monte dei Paschi di Siena μπορεί πράγματι να λάβει κρατική στήριξη.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,44% στις 374 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,73% στις 7.324 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,48% στις 11.904 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 4.994 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 10.229 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 19.953 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά 1,2% στα 47,67 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,3% στα 1.252 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ σημειώνει οριακή πτώση σε σχέση με το δολάριο στο 1,0805 από 1,0812 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v