Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώθηκε στο 1,4% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάιο

Ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον πληθωρισμό είναι κοντά στο 2%, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν στο 1,5%. Μικρή μείωση της ανεργίας τον Απρίλιο.

Μειώθηκε στο 1,4% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάιο

"Κατέβασε ταχύτητα" ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάιο, καθώς, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση έναντι του 1,9% τον Απρίλιο. 

Η μείωση αποδίδεται στις χαμηλότερες αυξήσεις στα κόστη ενέργειας και τροφίμων.

Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον πληθωρισμό είναι κοντά στο 2%, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν στο 1,5%. 

Λόγο της ανόδου που είχε σημειώσει ο δείκτης τιμών καταναλωτή τους προηγούμενους μήνες, Γερμανία και Ολλανδία αύξησαν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να βάλει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Όμως, οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής της ΕΚΤ εξέφραζαν αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα αυτών των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού και φαίνεται πως για την ώρα επιβεβαιώνονται.

Μικρή μείωση της ανεργίας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η ανεργία στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 9,3% από 9,4% τον προηγούμενο μήνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v