Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά την ελληνική συμφωνία στο Eurogroup. Πιέσεις στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων. Ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με ώθηση από την ελληνική συμφωνία, εν αναμονή του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Ειδικότερα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στο χθεσινό Eurogroup. Μετά την εκπλήρωση 140 προαπαιτούμενων, η Ελλάδα θα λάβει 8,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει λήξεις ομολόγων και ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και να διαθέσει κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν θα εκταμιευθούν πριν ανακοινωθούν μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κερδίσει και τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών με μεγάλη πλειοψηφία.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο με πιο βραδύ ρυθμό, παρά την άνοδο στην οικονομική ανάπτυξη που έχει οδηγήσει σε πτώση των ποσοστών ανεργίας σε χαμηλά οκτώ ετών. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, οι μισθοί αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 1,4%, σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016 οι μισθοί είχαν σημειώσει άνοδο 1,6%.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η εξαγορά της Whole Foods από την Amazon οδήγησε σε πιέσεις τον ευρωπαϊκό κλάδο λιανικών πωλήσεων. Συγκεκριμένα οι μετοχές των Sainsbury, Marks & Spencer, Carrefour, Ocado and Booker έκλεισαν με απώλειες από 1,8% έως σχεδόν 5%.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,66% στις 388 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε 0,5%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,6% στις 7.463 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,48% στις 12.752 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 5.263 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 10.759 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 20.940 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 44,63 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.255 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1192 από 1,1146 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v