Ενεργειακές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικό σερί δύο ημερών τερμάτισε στις ευρωαγορές μετά τις ισχυρές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Στο επίκεντρο η διαπραγμάτευση για το Brexit. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου οδήγησε σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο «βουλιάζει» 2,6% στα 43,05 δολάρια ανά βαρέλι μετά την αύξηση της παραγωγής από Λιβύη και Νιγηρία.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν αναμενόμενο για άλλη μια μέρα βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. που ξεκίνησαν την Δευτέρα. Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής και των δύο πλευρών (Ε.Ε.-Μεγάλης Βρετανίας) συμφώνησαν οι συζητήσεις έως τον Οκτώβριο να εστιάσουν στα δικαιώματα των πολιτών και στους οικονομικούς διακανονισμούς.

Επιπλέον, νωρίτερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney απέκλεισε την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων σύντομα. «Δεν είναι ακόμα κατάλληλος ο χρόνος», σημείωσε.

Στο εταιρικό μέτωπο, η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αγορά μετοχών της γαλλικήςOrange αξίας 200 εκατ. λιρών.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το πλεόνασμα τόσο στα αγαθά όσο και στις υπηρεσίες ήταν πιο μικρό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η ΕΚΤ. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 22,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 35,7 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% στις 389 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,68% στις 7.472 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,58% στις 12.814 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 5.293 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,95% στις 10.746 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 20.810 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.245 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1124 από 1,1149 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v