Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωαγορές λόγω Βόρειας Κορέας

Οι επενδυτές «συρρέουν» στα ασφαλή καταφύγια λόγω της τελευταίας πυρηνικής δομικής της Β. Κορέας. Κλειστή λόγω αργίας σήμερα η Wall Street. Πτώση 0,7% για τον γερμανικό DAX.

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς μετά την πιο πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα οι επενδυτές συρρέουν στα ασφαλή καταφύγια.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε 0,6% χαμηλότερα στις 374 μονάδες. O FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί 0,3% στις 7.416 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,7% στις 12.063 μονάδες και ο γαλλικός CAC υποχωρεί 0,5% στις 5.097.

Την Κυριακή η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της μέχρι στιγμής, η οποία όπως ισχυρίστηκε πως ήταν μιας προηγμένης βόμβας υδρογόνου. Σε απάντηση στις ενέργειες της Πιονγιάνγκ, η Νότια Κορέα προχώρησε σε στρατιωτική άσκηση-προσομοίωση επίθεσης στη Βόρειο Κορέα. Επιπλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν πως οποιαδήποτε απειλή από τη Βόρεια Κορέα προς τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της, θα οδηγήσει σε «μαζική στρατιωτική αντίδραση».

Τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να προχωρήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση αργότερα σήμερα για να συζητήσουν την απάντησή τους.

Το ιαπωνικό γεν, ο χρυσός και τα κυβερνητικά ομόλογα, όλα κινούνται ανοδικά, καθώς εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία και έχει επιφέρει αντανακλαστική μεταστροφή στα ασφαλή καταφύγια.

Στο μεταξύ οι ηγέτες των BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα συνεχίσουν σήμερα να συζητούν επάνω στους οικονομικούς τους δεσμούς στην Κίνα. Η τριήμερη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε εχθές, φέρνει πιο κοντά τις πέντε ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στην Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διατήρησε το αβαντάζ της στη διάρκεια του τηλεοπτικού debate της Κυριακής, ενάντια στον Μάρτιν Σουλτζ, μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις γενικές εκλογές στη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην καγκελάριο προβάδισμα 14 μονάδων πριν το debate. Έρευνα της Infratest Dimap αναδεικνύει τη Μέρκελ ξεκάθαρη νικήτρια της τηλεμαχίας, καθώς η γενική της στάση στο debate θεωρήθηκε πιο πειστική από το 55% των ερωτηθέντων, έναντι 35% για τον Σουλτζ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Wall Street είναι κλειστή σήμερα λόγω της αργίας της Labor Day.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v