Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βόρεια Κορέα έριξε τις ευρωαγορές

Πτώση σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά από τρεις μέρες ανόδου. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα. Επέστρεψε πάνω από το 1,19 δολ. το ευρώ. Άνοδος για το πετρέλαιο. Σε υψηλό 10 μηνών ο χρυσός.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές στον απόηχο της πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της μέχρι στιγμής, η οποία όπως ισχυρίστηκε πως ήταν μιας προηγμένης βόμβας υδρογόνου. Σε απάντηση στις ενέργειες της Πιονγιάνγκ, η Νότια Κορέα προχώρησε σε στρατιωτική άσκηση-προσομοίωση επίθεσης στη Βόρειο Κορέα.

Επιπλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν πως οποιαδήποτε απειλή από τη Βόρεια Κορέα προς τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της, θα οδηγήσει σε «μαζική στρατιωτική αντίδραση».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα πυρηνική δοκιμή επανέφερε στο προσκήνιο τις γεωπολιτικές ανησυχίες με τους επενδυτές να στρέφονται σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως είναι ο χρυσός, το γεν και τα κρατικά ομόλογα.

Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό 10 μηνών καθώς ενισχύεται 0,6% στα 1.338 δολ./oz, το γεν (θεωρείται ασφαλές καταφύγιο) κινείται ανοδικά 0,6% έναντι του δολαρίου στα 109,60 από 110,28 προηγουμένως και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 0,36%.

Επιστρέφοντας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο με τη μετοχή της Gemalto να «βουλιάζει» 10% μετά την υποβάθμιση της τιμής στόχου από την Deutsche Bank.

Αντίστοιχα η μετοχή της Fiat Chrysler υποχώρησε 1,3% καθώς ο CEO Sergio Marchionne γνωστοποίησε ότι δεν έχει λάβει καμία προσφορά για την εταιρεία. Σημειώνεται ότι παρά την πτώση της Fiat, ευρύτερο ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσε μικρές απώλειες.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,52% στις 374 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,36% στις 7.411 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 12.102 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 5.103 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,8% στις 10.243 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 21.790 μονάδες.

Σημειώνεται ότι σήμερα το αμερικανικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό λόγω αργίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 47,49 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1920 δολ. από 1,1862 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v