Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Η απροσδόκητη συμφωνία Τραμπ-Κογκρέσου για το «ταβάνι» χρέους της κυβέρνησης τόνωσε τις ΗΠΑ και η Ευρώπη ακολουθεί. Στο επίκεντρο και η συνέντευξη Ντράγκι.

Ενισχύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της Wall Street εχθές την νύχτα μετά την απροσδόκητη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ με το Κογκρέσο για παράταση στα ανώτατο όριο του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι το Δεκέμβριο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε 0,2% υψηλότερα στις 374 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,45% στις 7.387 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει άνοδο 077% στις 12.308 και ο CAC του Παρισιού κινείται 0,51% υψηλότερα στις 5.126 μονάδες.

Εχθές ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στήριξε μια απροσδόκητη συμφωνία με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, προκειμένου να ενσωματώσει τις «δαπάνες ανακούφισης» μετά τον τυφώνα Χάρβι σε μια τρίμηνη παράταση, τόσο της χρηματοδότησης της κυβέρνησης όσο και του «ταβανιού» του χρέους.

Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά μετά την είδηση, διότι έδειξε να εξαλείφει τους φόβους για κατάρρευση της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον.

Όσον αφορά στην ΕΚΤ, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.  Ο ίδιος επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστεί ως το Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα, μέχρι να υπάρξει μια βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό

Παραμένοντας στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να επιχειρηματολογήσει σήμερα υπέρ μιας αναμόρφωσης της ευρωζώνης, ξεκινώντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα. Είναι πιθανό να επισημάνει την ανάγκη οικονομικής αλληλεγγύης προς τα πιο ευάλωτα μέλη του μπλοκ.

Τέλος, οι γεωπολιτικές εντάσεις που περιβάλλουν την Κορεατική Χερσόνησο συνεχίζουν να επισκιάζουν τις χρηματοοικονομικές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v