Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στις ευρωαγορές

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Άνοδος για τον IBEX 30 στην Μαδρίτη. Πιέσεις στο ευρώ. Πτώση για χρυσό, πετρέλαιο.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης τηρεί πλέον σκληρότερη στάση διατάζοντας τη σύλληψη δύο αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας. Χθες ο πρόεδρος των Καταλανών Charles Puigdemont δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στo αίτημα της Μαδρίτη για το αν προχώρησε επίσημα στην ανεξαρτησία της περιοχής.

Επιπλέον, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως ο νόμος περί δημοψηφισμάτων που πέρασε η καταλανική κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίου είναι άκυρος.

Στο μεταξύ, χθες τόσο η Τερέζα Μέι όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκερ ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το Brexit.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε τον Σεπτέμβριο αμετάβλητος στο 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έναντι 0,4% τον Σεπτέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Λίγο υψηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο, στο 1,8% από 1,7%.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός κατεγράφη στην Κύπρο (0,1%) και τη Φινλανδία(0,8%), ενώ τον υψηλότερο πληθωρισμό εμφανίζουν η Λιθουανία (4,6%), η Εσθονία (3,9%) και η Λετονία (3%).

Επιπλέον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία ανήλθε τον Οκτώβριο στις 17,6 μονάδες από τις 17,0 μονάδες του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 20,0 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Danone ανακοίνωσε αυξημένες πωλήσεις στο γ’ τρίμηνο εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στην Κίνα.  Αντίστοιχα, αυξημένες πωλήσεις κατά 34% γνωστοποίησε και η online εταιρεία λιανικής ASOS.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,25% στις 390 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,14% στις 7.516 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,07% στις 12.995 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες μόλις 0,03% στις 5.361 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 10.216 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,4% στις 22.337 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 51,62 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,5% στα 1.284 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1749 από 1,1797 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v