Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Powell κοκκίνισε τη Wall Street

Ανοδικό σερί τριών ημερών τερμάτισε για τη Wall Street. Πτώση 300 μονάδων για τον Dow Jones. Η κατάθεση Powell στο Κογκρέσο. Ενισχύθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. "Βουτιά" 4,2% για τη Walt Disney.

Ο Powell κοκκίνισε τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell στο Κογκρέσο.

Ειδικότερα, ο νέος διοικητής της Fed υποστήριξε ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έχουν ενισχυθεί από τον Δεκέμβριο και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να αποφύγει την υπερθέρμανση της αγοράς.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών θα συνεχίσει την προσπάθεια να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας και να φέρει τον πληθωρισμό στο 2% σε βιώσιμη βάση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η κατάθεση Powell ώθησε υψηλότερα τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές βλέπουν πλέον πιθανές τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 αντί για τρεις που ανέμεναν προηγουμένως.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,91% και η απόδοση του 30ετού σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 3,18%.

Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπιασε υψηλό 17 ετών καθώς ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 130,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από 123,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 127,3 μονάδες.

Στον αντίποδα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών πραγματοποίησαν «βουτιά» 3,7% τον Ιανουάριο έναντι αύξησης 1,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,17% ή 300 μονάδων στις 25.409, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,27% στις 2.744 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,23% στις 7.330 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+2,2%) και Boeing (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-4,2%) και Merck & Co (-2,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,4% στα 63,01 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,1% στα 1.318 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,2236 από 1,2319 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v