ΗΠΑ: «Σήμα» Πάουελ για πιο γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρές, διαμήνυσε ο νέος επικεφαλής της Fed. Δεν βλέπει σημαντικές επιπτώσεις από την πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών.

ΗΠΑ: «Σήμα» Πάουελ για πιο γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων

Ο νέος επικεφαλής της Fed τόνισε στους βουλευτές στο Κογκρέσο ότι το προσωπικό του outlook για την οικονομία έχει ενισχυθεί μετά το Δεκέμβριο και ότι βλέπει τον πληθωρισμό να οδεύει προς το στόχο του 2%.

«Νομίζω ότι ο καθένας μας θα λάβει υπόψη τις εξελίξεις μετά την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και θα γράψει νέες προβλέψεις για τα επιτόκια για την νέα συνεδρίαση» δήλωσε ο Τζέι Πάουελ. «Δεν θα ήθελα να προκαταβάλλω ποιες θα είναι οι νέες προβλέψεις» πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας πως θα εξεταστεί οτιδήποτε έχει συμβεί μετά το Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, ο κ. Πάουελ παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ένα θετικό outlook για την αμερικανική οικονομία, υποσχόμενος να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων και να αποφύγει μια υπερθέρμανση της οικονομίας.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών θα συνεχίσει την προσπάθεια να διατηρήσει μια ισορροπία στο να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας και στο να φέρει τον πληθωρισμό στο 2% σε βιώσιμη βάση» ανέφερε ο Τζέι Πάουελ στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο ως επικεφαλής της Fed.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, στην ομιλία του προς το Κογκρέσο ο κ. Πάουελ τόνισε ότι κάποιοι από τους αντίθετους ανέμους που κρατούσαν πίσω τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στηρίζουν τώρα την ανάπτυξη.

«Αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν το οικονομικό outlook, ορισμένοι από τους αντίθετους ανέμους που αντιμετώπιζε η αμερικανική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια έχουν μετατραπεί σε ούριους ανέμους» σημείωσε.

Οι πρώτες ημέρες του κ. Πάουελ στο τιμόνι της Fed συνέπεσαν με βίαιες κινήσεις στις παγκόσμιες αγορές μετοχών. Ο ίδιος τόνισε πως η κεντρική τράπεζα δεν βλέπει οι εξελίξεις αυτές να έχουν επηρεάσει σημαντικά τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό.

Το οικονομικό outlook παραμένει ισχυρό, υπογράμμισε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v