Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές

Στο προσκήνιο οι τιμές του πετρελαίου, που βρίσκονται στο πιο υψηλό σημείο από τα τέλη του 2014, μετά και τις αναφορές που θέλουν το Ριάντ να τις «σπρώχνει» προς τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Vivendi, ABB και Unilever δημοσιεύουν στοιχεία.

Μικρές κινήσεις σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα που οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου τροφοδοτούν ένα ευρύτερο ράλι στα εμπορεύματα.

Τι οδηγεί τις τιμές του αργού

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στο πιο υψηλό σημείο από τα τέλη του 2014, μετά και τις αναφορές που θέλουν τη Σαουδική Αραβία να θέλει να φτάσει το αργό μέχρι και τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που μετέδωσε χθες το Reuters, πρόκειται για ένδειξη, ότι το Ριάντ δεν αναμένεται να αναζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα περικοπής παραγωγής αργού του ΟΠΕΚ, αν και η αρχική συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν ξεκινήσει τις περικοπές με στόχο την ενίσχυση των τιμών από τον Ιανουάριο του 2017 και έχουν προχωρήσει σε επέκτασή του μέχρι τα τέλη του φετινού Δεκεμβρίου. Ανανέωση της πολιτικής τους αναμένεται στη συνάντηση του Ιουνίου.  

Άλλος καταλυτικός παράγοντας για την άνοδο των futures του αργού είναι η προοπτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι φόβοι για ένα τέτοιο «χτύπημα» ανεβάζουν το αλουμίνιο και το νικέλιο σε υψηλά πολλών ετών.

ΔΝΤ: Το παγκόσμιο χρέος στο υψηλότερο σημείο

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είπε την Τετάρτη ότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μειώσουν τα χρέη τους την ώρα που το παγκόσμιο χρέος άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία.

Όπως αναφέρεται στο Fiscal Monitor Απριλίου του ΔΝΤ, το συνολικό επίπεδο χρέους παγκοσμίως ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 164 τρισ. δολαρίων το 2016, που αντιστοιχεί στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Εταιρικά στοιχεία

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, Vivendi, ABB και Unilever είναι μεταξύ των εταιρειών που δημοσιεύουν στοιχεία σήμερα.

Ώθηση στην ανάπτυξη εσόδων είχε η Nestle, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, τροφοδοτημένη από την ισχυρή ζήτηση κυρίως στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους Financial Times και όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 2,8% , φτάνοντας στα 21,3 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι αναλυτές περίμεναν να φτάσουν στο 2,5%, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν στο 2,3%.

Πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε συμφωνία με τις προσδοκίες, ανακοίνωσε η Unilever, η εταιρεία-γίγαντας των καταναλωτικών αγαθών, διατηρώντας το ετήσιο outlook. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,4%. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, το οικονομικό ινστιτούτο Ifo της Γερμανίας ανακοινώνει επιχειρηματικό κλίμα.

Οι αγορές

Υπό αυτό το πολιτικό και οικονομικό κλίμα:

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,2%, στις 7.333 μονάδες

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ελαφρώς χαμηλότερα κατά 0,03%, στις  12.585 μονάδες

* Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,2%, στις 5.386 μονάδες

* Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ με σταθεροποιητικές κινήσεις, βρίσκεται στις 23.776 μονάδες

* Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται 0,2%, στις 9.883 μονάδες

* Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει οριακά κατά 0,01%, στις 381 μονάδες  

Νωρίτερα, τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε άνοδο 0,8% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο ενισχύονταν κατά 0,23% στις 22.209 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v