Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ζητούν άμεση μείωση $ 200 δισ. στο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα

Η εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι «σημαντικά ανισόρροπη» αναφέρεται στο κείμενο, που επικαλείται η Wall Street Journal. Σημειώνει ότι οι αμερικανικές επενδύσεις και οι πωλήσεις υπηρεσιών στην Κίνα παραμένουν «εξαιρετικά συγκρατημένες».

ΗΠΑ: Ζητούν άμεση μείωση $ 200 δισ. στο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα

Μία λίστα με τις αμερικανικές απαιτήσεις στο θέμα του εμπορίου παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Κίνα. Περιλαμβάνει από την άμεση μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, μέχρι το… φρένο της κινεζικής κυβερνητικής υποστήριξης στις προηγμένες τεχνολογίες, σύμφωνα με έγγραφο που στάλθηκε στο Πεκίνο, πριν από τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας.

Η εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι «σημαντικά ανισόρροπη» αναφέρεται στο κείμενο, που επικαλείται η Wall Street Journal. Σημειώνει ότι οι αμερικανικές επενδύσεις και οι πωλήσεις υπηρεσιών στην Κίνα παραμένουν «εξαιρετικά συγκρατημένες» και προσθέτει ότι οι βιομηχανικές πολιτικές της Κίνας «εγείρουν σημαντικές οικονομικές ανησυχίες αλλά και ασφαλείας» στις ΗΠΑ.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν την πρόταση «άδικη», σύμφωνα με πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Το έγγραφο δόθηκε στους Κινέζους ενόψει των εμπορικών συνομιλιών που ξεκίνησαν χθες.

Η πρώτη απαίτηση των Αμερικανών είναι να μειώσει το διμερές εμπορικό έλλειμμα κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2020. Το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών ήταν 375 δισ. την περασμένη χρονιά, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι θέλει να μειώσει η Κίνα το νούμερο στα 100 δισ. τη χρονιά.

Κίνα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζονται οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Οι συζητήσεις, υπό την ηγεσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και του Κινέζου αντιπροέδρου Λιου Χι, αναμένονται να καλύψουν ένα εύρος των αμερικανικών παραπόνων για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές, σύμφωνα με το Reuters.

Xinhua: Υπάρχουν συμφωνίες αλλά και μεγάλες διαφωνίες

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Xinhua, οι δύο πλευρές έχουν συναινέσει όσον αφορά κάποιες πτυχές των εμπορικών συναλλαγών τους, αλλά οι διαφωνίες σε άλλα ζητήματα παραμένουν «σχετικά μεγάλες».

Σύμφωνα με το Reuters, συμφώνησαν να λύσουν τις εμπορικές διαφωνίες τους μέσω διαλόγου. Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές συμφώνησαν να φέρουν το ζήτημα της απαγόρευσης σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες στην κινεζική κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE.

Οι συνομιλίες είναι «ειλικρινείς, αποτελεσματικές και εποικοδομητικές», σημειώνει το Xinhua, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες σε ποια θέματα έχουν συμφωνήσει.

Οι αξιωματούχοι ανταλλάσσουν απόψεις για την επίλυση των δασμών και των υπόλοιπων μέτρων, για την επέκταση των επενδύσεων και από τις δύο πλευρές, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών στην Κίνα καθώς και το διμερές εμπόριο υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v